"Türkiye faiz indirim sürecinin sonuna biraz daha yaklaştı"

Goldman Sachs'a göre faiz yüzde 8.5'e kadar inip, bir süre bu seviyede kalacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - Yatırım bankası ve danışmanlık firması Goldman Sachs, yayınladığı bir raporla, PPK'nın dün gerçekleştirdiği yarım puanlık faiz indirimini ele aldı. Banka Türkiye'de faiz indirim sürecinin henüz sona ermediğinin anacak sona ermeye yakalaştığının anlaşıldığını öne sürdü.

Goldman'ın raporunda şöyle denildi:

"TCMB  halen faizlerdeki indirim sürecinin devam ettirmeyi hedefliyor, ancak bu sürecin sonuna yaklaşıldığı net bir şekilde görülüyor.

Önümüzdeki iki aylık süreç içinde TCMB'den toplam 75 baz puanlık faiz indirimi bekliyoruz ve faiz oranlarının yüzde 8.5 seviyesine indirileceğini öngörüyoruz.

TCMB faiz oranlarını bilindiği gibi yarım puan düşürerek yüzde 9.25 seviyesine düşürdü. Bu düşüş bizim beklentimiz olan 75 baz puanın altında olmakla birlikte piyasa beklentilerine paralel oldu.

TCMB'nin açıklamasında ilk kez, iç talebin bu yılı ilerleyen dönemlerinde artış gösterebileceğine vurgu yapıldı. Bu da faiz indirimi konusunda daha az atak bir yapı izleneceğini işaret ediyor.

Öte yandan faiz indiriminin henüz sona ermediğine işaret eden açıklamar da yer aldı. Merkez Bankası enflasyona yönelik aşağı yönlü risklerin henüz sona ermediğini ifade etti ve bir sonraki faiz indiriminin daha ölçülü olacağı belirtildi.

Bu gelişmeler ışığında Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak TCMB'n in Ekim ayından  bu yana izlediği faiz indirim politikası ile 7.5 tam puan aşağı çekilmiş olan faizlerde artık dip seviyelere yaklaşıldığını tahmin ediyoruz.

Banka'nın faiz oranlarını Haziran ayında yarım puan ve Temmuz ayında çeyrek puan indirerek faizleri bir süre yüzde 8.5 seviyesinde tutmasını bekliyoruz"