"Türkiye ile iyi komşuluk istiyoruz"
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Druças Kıbrıs'taki Türk kuvvetlerinin çekilmesinin gerektiğini söyledi.
ATİNA - Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Dimitri Druças, Yunanistan'ın Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri istediğini söyledi.
Druças, Yunanistan Parlamentosundaki Dış ilişkiler ve Savunma Konseyi Toplantısında yaptığı konuşmada, Türk-Yunan ilişkilerine değindi.
Yunanistan'ın izlediği politikanın temel ekseni ile hedeflerinin sabit olduğunu belirten Druças, Türkiye ile ilişkilerin iyileştirilmesinin istendiğini kaydetti.
"Atina'nın Kıbrıs'ta çözüm istediğini" belirten, Türk birlikleri için "işgal kuvvetleri" iddiasında bulunan ve "bu güçlerin de çekilmesini arzu ettiklerini söyleyen Druças, "Gerekli olan cesur reformları yapan, komşularıyla barış içinde yaşamayı öğrenen Türkiye'yi yanımızda, Avrupa ailesinin tam üyesi olarak görmek istiyoruz" diye konuştu.
"Geçen 6 yıl içinde Türkiye esaslı adımlar attı"
İki ülke arasındaki ilişkileri etkileyen ve şekillendiren koşulların dikkatle analiz edilerek izlenen politikanın geliştirildiğini ifade eden Druças, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçen 6 yıl içinde Türkiye esaslı adımlar attı. Ekonomisini güçlendirdi. Çevresinde, sonuçları gelecekte değerlendirilecek olan cesur faaliyetlerde bulundu. Çoğu durumda Yunanistan'ın arkasında bıraktığı boşluktan istifade etti. Ermenistan ile ilişkilerin iyileştirilmesi çabaları, Orta Doğu'daki bölgesel rol, İsrail ile ilişkilerde çalkantı, Suriye, Irak ve İran ile sıkı işbirliği, Rusya ile ekonomik bağlar, ABD'nin beklenen ilgisi ayrıca dikkate almamız gereken parametrelerden birkaçıdır."
Druças, Türkiye'nin iç gelişmelerinin de büyük dikkatle izlendiğini belirttiği konuşmasında, reformların yavaş ilerlediği, ancak yapıcı oldukları değerlendirmesinde bulundu.
Yunanistan'ın, Türkiye ile karşılıklı güven ortamı yaratmak ve 1999-2004 yılları arasındaki dönemde yaşanan dinamik ile başarılı politikaya dönüş yapılmasını istediğini bildiren Bakan Yardımcısı, bu arzunun iyi komşuluk ilişkileri ile uluslararası hukuka saygıyı temel aldığını kaydetti.
"Yunanistan ile Türkiye'nin işbirliğinde bulunabileceklerini ve bununla yükümlü olduklarını" vurgulayan Druças, "iki ülke arasındaki anlayış ve işbirliği arzusunun hiçbir şekilde tahrikleri ve yasa dışı faaliyetleri yasal hale getirmediğini" belirtti.
Druças, "Görüşlerimiz çoğu konuda farklı, bazen ise ters. Bunu görmezden gelmiyoruz" dedi.
"Ada'daki Türk kuvvetlerinin çekilmesinin gerekli"
Mart ayında yapılan Yönlendirme Komitesi görüşmelerine de değinen Bakan Yardımcısı, iki ülke arasında "günlük politika meseleleri" olarak tabir edilen, ancak büyük önem taşıyan konularda işbirliğinin geliştirmesi için çok sayıda olanak bulunduğunu, ekonomi, ticari ilişkiler, turizm, enerji, kültür, doğal afetler ile mücadele ve benzeri konularda ilerleme kaydedildiğini söyledi.
"Kıbrıs konusuna Kıbrıs tarafından bir çözüm bulunmalıdır" diyen Druças, "Ada'daki Türk kuvvetlerinin çekilmesinin gerekli olduğunu" savundu.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Dimitri Druças, "katılım sürecinde, iyi komşuluk ilişkilerine saygı ve anlaşmazlıklara barışçı çözümün temel önkoşul olduğunu" vurguladığı konuşmasında, Türkiye'nin Yunanistan karşısında, söz konusu temel kriterler çerçevesinde davranması gerektiğini savundu.
Türkiye'nin Avrupa yükümlülükleri çerçevesinde ise azınlık haklarını kapsayan insan haklarına saygı ve dini özgürlüklerin bulunduğunu belirten Druças, Atina'nın Türkiye'nin bu konulardaki ilerlemesini izlemekte olduğunu sözlerine ekledi.
Bakan Yardımcısı, Türkiye ziyaretinin ilk ayağı olan İstanbul'da Fener Rum Patriği Bartolomeos ile bir araya da geldiğini ifade ettiği konuşmasında, "Patrik Bartolomeos'a Yunanistan'ın sarsılmaz desteğini dile getirdiğini, Patrikhane'nin Türkiye için de çok önemli bir kurum olduğunu" söyledi.