"Türkiye, İsrail karşısındaki ilk İslami güç oldu"

Lübnanlı siyasi analistler, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BEYRUT- İsrail'in Mavi Marmara olayıyla ilgili olarak Türkiye'den özür dilemesi, dünya genelinde yankı bulmaya devam ediyor.
AA muhabirine açıklama yapan Lübnanlı siyasi analistler, "Türkiye'nin, İsrail karşısındaki ilk İslami güç olduğunu" belirtti.
Siyasi analist Simon Ebu Fadıl, "İsrail'in özrü, Türkiye'nin Ortadoğu'da artan etkisi ve İsrail'in bölgede büyük bir yalnızlığa itilmesi neticesinde gerçekleşti" dedi.
İsrail'in özründen sonra da Türkiye'nin, Filistinlilerin hakkını savunmaya devam edeceğine inandığını belirten Ebu Fadıl şöyle konuştu:
"İsrail şu ana kadar hiçbir Arap ülkesinden özür dilememişti. Türkiye'den dilediği özür bir ilk. Maalesef Arap ülkeleri, hiçbir zaman, Türkiye'nin yaptığı gibi İsrail'e karşı ciddi bir baskı oluşturamadı."
Lübnanlı gazeteci Bilal Vehbi de İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin, bir ilk teşkil ettiğini kaydederek, Tel Aviv'in, Ankara'dan özür dilemekle, yıllardır sürdürdüğü "kibirli" tavrından geri adım attığını ifade etti. Vehbi, "Türkiye, İsrail'in karşısında durabilen ilk İslami güç oldu" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin kararlı tavrının diğer Arap ülkeleri için de örnek teşkil edeceğini öngörüsünde bulunan Vehbi, bununla birlikte İsrail'in, Filistin'e yönelik saldırıları devam ettiği müddetçe ilişkilerin normalleştirilmesinin, Arap ve İslam dünyasında olumsuz bir izlenime yol açacağını savundu.