"Türkiye, İsrail'in suratına kapıyı çarptı"

Türkiye'nin İsrail kararı dış basında geniş yer buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gazetelerin internet sitelerinin "Dünya" bölümünün ilk veya ilk haberleri arasında Türkiye'nin İsrail ile ilgili kararı yer aldı.

CNN, Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara baskını sonrasındaki yaşanan süreç anlatılarak, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Artık İsrail hükümetinin, kendini uluslararası hukukun üzerinde gören, insanlık vicdanını hiçe sayan gayrimeşru eylemlerinin sonuçlarına katlanmasının ve bir bedel ödemesinin vaktinin geldiği ve bu bedelin de Türkiye'nin dostluğunu kaybetmek olduğu" yönündeki sözlerine yer verildi.

Washington Post'un haberinde de Türkiye'nin bu kararının, İsrail'in bir süre önce Mısır'la da sorun yaşamasının ardından gelmesiyle, İsrail'in bölgedeki yalnızlığının artmasının beklendiği kaydedildi.

İspanyol basınında ise yüksek tirajlı sol görüşlü gazetesi "El Pais", "Türkiye, İsrail ile ilişkileri kesme tehdidinde bulunuyor"; "ABC", "öfkeli tepki"; "La Vanguardia" ise "Türkiye, İsrail'in suratına kapıyı çarptı" ifadelerini başlığına çıkardı.

Berlin'de yayınlanan "B.Z", "Frankfurter Rundschau" "Frankfurter Rundschau", "Berliner Morgenpost", "Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazeteleri ise kararları, "Büyükelçinin sınır dışı edilmesi İsrail'i tehlikeye sokacak ve dışlayacak", "Erdoğan'ın güçlü sinyalleri", "Türkiye, İsrail ile gerginliği arıyor" başlıklarıyla yayınladılar.

İngiliz gazeteleri de bugünkü sayılarında, BM'nin Mavi Marmara raporu ve Türkiye'nin İsrail ile ilişkiler konusundaki kararına geniş yer verdi.

Times gazetesi, Türkiye ile İsrail arasında yaşanan son sorunlardan önce yakın askeri işbirliği olduğuna dikkati çekerek, "Büyükelçisi atılırken, İsrail'in yalnızlığı artıyor" başlığını attı.

Guardian gazetesi de, Davutoğlu'nun açıklamalarını hatırlatarak, "İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy'nin İsrail'de olduğu bildirildi ve Ankara'ya geri dönmeyecek" diye yazdı.

Financial Times (FT) gazetesi de, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın eski genel direktörü ve siyaset bilimci Shlomo Avineri'nin görüşlerini aktardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir