"Türkiye'nin 2025'te ekonomisi büyüyecek"

ABD Ulusal İstihbarat Konseyi'nin 2025 yılına ilişkin küresel beklentiler raporu yayımlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD'de istihbarat kuruluşlarını bir araya getiren Ulusal İstihbarat Konseyi'nin 2025 yılına ilişkin küresel beklentiler raporunda Türkiye'nin, gelecek 15-20 yılda, ekonomik büyümesi, canlı orta sınıfı ve jeostratejik konumuyla Orta Doğu'da ve uluslararası alanda daha büyük bir rol oynamasının beklendiği belirtildi.

ABD'nin küresel etkisinin zamanla azalacağı, Çin'in ve Hindistan'in ise güçleneceğinin dile getirildiği "Küresel Eğilimler" raporunda Türkiye'nin de, İran ve Endonezya ile birlikte siyasi ve ekonomik gücünün artacağı beklentisine yer verildi.

Raporda, "Arap dünyasının dışında yer alan ancak nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan Türkiye ve dini rejim sonrası bir İran, daha büyük uluslararası roller için güçlü birer aday olarak görünüyor. Türkiye'nin, yakın dönemlerdeki ekonomik büyümesiyle, canlı orta sınıfıyla ve jeostratejik konumuyla Orta Doğu'da daha büyük bir bölgesel rol oynaması ihtimali artıyor" denildi.

"AB üyeliği şansına diar artan kuşkular"

Raporda Türkiye-AB ilişkilerine değinilirken söyle denildi:

"AB, Balkan ülkelerini yeni üyeler olarak alarak ve belki Ukrayna'yi ve Türkiye'yi de dahil ederek, Avrupa'nin kenarında siyasi istikrarı ve demokratikleşmeyi ilerletecek bir konumda olacak. Türkiye'nın AB'ye üyeliği meselesı, şu anla 2025 arasında, Avrupa'nin dışa odaklanmasının testi olacak. Türkiye'nın üyelik şansına ilişkin artan kuşkular, siyasi reformlar ve insan hakları reformlarının yavaşlamasına muhtemelen yol açabilir."

2025'te yeni "ekonomi kaplanlarının" ortaya çıkabileceğini anlatan raporda Türkiye'nin, eğitimli iş gücü ve yatırıma elverişli ortamıyla bu ülkelerden biri haline gelmeye aday olduğu kaydedildi.

Laiklik ve modernleşme

Raporda, "Ortadoğu'da İslami partiler, öne çıkarken ve muhtemelen iktidara gelmeye başlarken, Batı modelinin ayrılmaz parçası olarak değerlendirilen laikliğin, giderek artan şekilde gündemden düşeceği görülebilir. Bugünün Türkiyesi'nde olduğu gibi, hem artan İslamileşme, hem de ekonomik büyümeye ve modernizasyona daha çok vurgu görebiliriz" denildi. ABD istihbarat kuruluşlarının raporunda, "Gelecek 15 yılda Türkiye'nin gidebileceği en muhtemel yol, İslami ve milliyetçi unsurların bir bileşimi olabilir. Bu da, Orta Doğu'da hızla modernleşen diğer ülkeler için bir model teşkil edebilir" ifadesi kullanıldı. Türkiye'nin, Irak'taki gelişmelerden de etkileneceği dile getirildi.