"Türkiye'ye boş vaatler vermekten vazgeçmeliyiz"

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, "Bunun yerine birlikte nasıl büyük, ortak bir ekonomik ve yaşam bölgesi yaratabiliriz, bunu düşünmemiz lazım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BERLİN - Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye'ye AB üyeliği konusunda 'boş vaatlerde' bulunmaktan vazgeçmeleri gerektiğini söyledi.

Sarkozy, Alman "Bild am Sonntag" gazetesine verdiği demeçte, AB içinde birlikte karar verdikleri takdirde büyük bir ağırlığa sahip olduklarını belirterek, "İyi organize olmuş bir Avrupa'ya ihtiyacımız var. Bu nedenle de Lizbon Anlaşması'na ihtiyacımız var" dedi.

"Sınırsız bir şekilde genişleyemeyeceklerini" kaydeden Sarkozy, "Türkiye'ye de boş vaatlerde bulunmaktan vazgeçmeliyiz. Bunun yerine birlikte nasıl büyük ortak bir ekonomik ve yaşam bölgesi yaratabiliriz, bunu düşünmemiz lazım. Böyle bir şeyi Rusya'ya da teklif edebiliriz" diye konuştu.

Sarkozy ile birlikte Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering'i bu akşam Berlin'de bir seçim toplantısına davet eden Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) gençlik kolu "Genç Birlik"in Başkanı Philipp Missfelder de Türkiye'nin AB üyeliği konusunda yaptığı bir açıklamada, bu konuyu Avrupa'daki insanları büyük ölçüde ilgilendirdiğine inandığı için Avrupa Parlamentosu seçim mücadelesinde gündeme getirilmesini istediğini söyledi.

Alman Meclisi üyesi de olan Missfelder, Avrupa ülkelerinde yaşayan insanlar arasında Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan vatandaşların sayısının artığını öne sürdü.

Türkiye'nin çok sayıda konuda Avrupa ile uzlaşma yerine çatışma yolunu seçtiğini savunan Missfelder, buna örnek olarak da NATO'nun yeni genel sekreteri seçilen Anders Fogh Rasmussen konusunda Türkiye'nin başlangıçtaki tereddütlerini gösterdi.