"UAEK kontrolünde diğer ülkelere baskı yapıyor"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





VİYANA  - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Genel Kurulu'nda konuşan İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Feridun Abbasi Davani, "UAEK'in nükleer güç sahibi bazı Batılı ülkelerin kontrolünde diğer ülkelere baskı yaptığını" ifade etti.

UAEK ve Başkanı Yukiya Amano'nun ülkesine yönelik "haksız ve yanlış tavrı"nı değiştirmesi gerektiğini belirten Davani, İran'ın nükleer tesislerine yönelik virüs saldırısı ve bilim adamlarına yapılan suikastlere rağmen nükleer programını başarıyla sürdürdüğünü ve yakıt ihtiyacı için uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirdiğini bildirdi.

Ülkesinin taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) ve güvence denetimleri anlaşmalarından kaynaklanan hakkını kullanarak nükleer enerjiyi barışçıl amaçlı kullanmak istediğini anlatan Davani, UAEK Başkanı Amano'nun raporlarının bu konuda yeterli kanıtı sunduğunu söyledi.

"İddiaların aksine ülkesinin UAEK ile taraf olduğu antlaşmalar kapsamında işbirliği yaptığını" belirten Davani, UAEK'in İran'ın ulusal güvenlik gereksinimlerine saygı duyarak ilgili tesislerde denetim yapabileceğini kaydetti.
Ülkesinin, "terörist unsurların faaliyet gösterdiği bir coğrafyada bulunduğunu" ifade eden Davani, "Bu nedenle ulusal güvenliğimiz için çok hassas davranmak zorundayız. Nükleer tesislerimizde denetim yapmak isteyen UAEK'in de bu hassasiyeti göstermesini bekliyoruz" dedi.

"İsrail bölgemiz için büyük tehdittir"

İran'ın da bulunduğu coğrafyada nükleer silah sahibi tek ülke olan İsrail'in bölge için en büyük tehdit olduğunu belirten Davani, "UAEK'in ve uluslararası toplumun bölgemiz için gerçek tehdit olan İsrail'in nükleer gücünü göz ardı etmemesi gerekir" diye konuştu.
Konuşmasında, "Günümüzde bir kölelik sistemi var" diyen Davani, "Nükleer silah sahibi bazı Batı ülkeleri UAEK'i kullanarak diğer ülkeler üzerinde baskı yapıyor" dedi.
UAEK Yönetim Kurulu'nun yapısına da eleştiri getiren Davani, isim vermeden ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere gibi nükleer silah sahibi ülkelerin Yönetim Kurulu'nun daimi üyesi olmaması gerektiğini dile getirdi.
UAEK Yönetim Kurulu'nun geçtiğimiz hafta gerçekleşen olağan toplantısında, 5 1 olarak adlandırılan ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya'nın İran'ın nükleer programına yönelik ortaklaşa sundukları yeni bir karar tasarısı 31 lehte oyla kabul edilmişti.
İran'dan UAEK ile şeffaf işbirliği yaparak nükleer programının askeri boyutuna ilişkin kuşkuları gidermesi istenen karar tasarısı, İran'ın nükleer dosyasının yeniden BM Güvenlik Konseyine gönderilmesini öngörmüyor.