"Ukrayna ile Rusya arasında yeniden kriz olabilir"

Rus gazetesi Trud, Ukrayna'nın ödemesini 7 Mart'ta kadar yapmaması durumunda gazın kesilebileceğini iddia etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

MOSKOVA - Rusya'da yayımlanan Trud gazetesi, bu ülkeyle Ukrayna arasında Mart ayında yeni bir doğal gaz krizinin beklendiğini ileri sürdü.

Gazete, ekonomik krizle boğuşan Ukrayna'nın, Şubat ayında Rusya'dan aldığı doğal gazın bedeli olan 400 milyon doları 7 Marta kadar ödemesinin gerektiğini belirterek, "bu ödeme yapılmazsa gaz kesilebilir" iddiasında bulundu.

İki ülke arasında geçen ay çıkan krizi çözümleyen anlaşmanın, "ödemelerde gecikme olduğu taktirde, Ukrayna'nın doğal gazı almadan önce peşin ödeme yapacağı bir sisteme geçilmesini öngördüğü" ifade edilerek, Ukrayna'nın gelecek aylarda ödeme güçlüğü içerisine gireceği savunuldu. Varılan yeni anlaşmanın, "para yoksa gaz da yok" yöntemi olduğu belirtildi.

Haberde, "Ukrayna IMF'den aldığı 12 milyar doların tümünü doğal gaz için Rusya'ya verse bile bu para yine de yeterli olmayacak çünkü Kiev yönetiminin Moskova'ya bu yıl gaz için yapması gerekecek ödeme miktarı 14,4 milyar dolar olacak" denildi.

Gazete, Ukrayna'nın doğal gazının kesilmesinin Avrupa'yı da gaz sıkıntısına düşürmesinden ötürü, Kiev yönetiminin elinin çok da boş olmadığı kaydedildi.