"Venezuela ve Bolivya, İran'a uranyum sağlıyor"

İsrail, Venezuela ile Bolivya'nın nükleer programı için İran'a uranyum sağladığını iddia etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KUDÜS - İsrail Hükümetine ait gizli kayıtlı bir belgede, Venezuela ile Bolivya'nın nükleer programı için İran'a uranyum sağladığı öne sürüldü.

Associated Press ajansının haberinde, İsrail Dışişleri Bakanlığı belgesinde, önceki İsrail istihbarat sonuçlarına atıfta bulunarak, Venezuela'nın nükleer programı için İran'a uranyum sağladığına ilişkin bilgiler olduğu, Bolivya'nın da İran'a uranyum sağladığı ifadesinin yer aldığı aktarıldı.

Söz konusu raporda, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in İran'ı destekleyerek ABD'ye zarar vermeye çalıştığı da öne sürüldü.

İsrail Hükümetinin söz konusu belgesinde, Lübnan'daki İran destekli Hizbullah grubunun Güney Amerika'da hücreler kurduğu, Venezuela'nın, İranlılara Güney Amerika'da serbestçe seyahat edebilme olanağı sağladığı iddiaları da bulunuyor.

Belgede, Venezuela ile Bolivya'nın, İran'a yardım ederek BM Güvenlik Konseyi'nin ekonomik yaptırım kararlarını ihlal ettiği de öne sürülüyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü gizli rapor hakkında yorum yapmayı reddederken, Venezuela ve Bolivya'dan henüz bir açıklama gelmedi.

İran'ın Latin Amerika'daki faaliyetlerine ilişkin üç sayfalık belge, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un Güney Amerika ziyareti öncesinde hazırlandı.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da bölgeyi ziyaret edecek.