"Yunanistan yardım paketi her derde deva değil"

Fed Başkanı Bernanke, Avrupa'da olup bitenlerin temelde Avrupa'nın sorunu olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON- ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, 1 trilyon dolar tutarındaki Euro Bölgesi acil yardım paketinin bir panzehir olmadığını söyledi.

Bernanke, dün Senato Bankacılık Komitesi'nde Avrupa'daki sorunlar ve uluslararası piyasalardaki gelişmelere ilişkin bilgi verdi.

Komite üyesi Cumhuriyetçi Senatör Richard Shelby, komite toplantısından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Bernanke'nin, komitede yaptığı konuşmada, "Paket aslında her derde deva değil ve önlemler geçici" dediğini ifade etti.

Shelby'e göre, Bernanke, Avrupa'da olup bitenlerin temelde Avrupa'nın sorunu olduğunu, ancak müdahale olmazsa muhtemelen ABD bankacılık sistemine ve bankalarına sirayet edebileceğinden bahsetti.

Komitedeki konuşmasında Fed'in diğer büyük merkez bankalarına swap hattını açmasıyla ilgili olarak da Bernanke, bu kararla Avrupa piyasalarında oluşan sıkışıklığı hafifletmek ve Avrupa'daki sorunun diğer piyasalara ve finans merkezlerine yayılmasının engellenmesinin amaçlandığını dile getirdi.

Bu arada Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, Başkan Barack Obama ve ekonomi heyetinin, Avrupa'daki finansal krizin ABD ya da küresel ekonomideki toparlanmaya zarar vermemesini sağlamak için durumu yakından izlediğini ve sürece aktif olarak dahil olduğunu söyledi.

Gibbs, yönetimin, "bu sorunla ilgilenilmesi ve yayılmamasını sağlamak için ne gerekiyorsa yapılması konusunda Avrupalı yetkililere çağrı yapmaya" devam edeceğini de ifade etti.

Eski Hazine Bakanlığı ve Beyaz Saray yetkilisi Tony Fratto da Avrupa'daki krizin istikrara kavuşmaması durumunda, ABD ekonomisindeki toparlanmanın hızının kesilmesi riski bulunduğundan söz etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir