Randda 'bakan' dopingi

Güney Afrika randı, Cumhurbaşkanı Zuma'nın, Maliye Bakanı'nı bir haftada ikinci kez değiştirmesinin ardından dolar karşısında yüzde 5'in üzerinde değer kazandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güney Afrika randı, Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın, Maliye Bakanı'nı bir haftada ikinci kez değiştirmesinin ardından dolar karşısında geçen haftaki yüzde 10'u aşan kayıplarını telafi etmeye çalışıyor. 

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Zuma, geçen hafta atadığı Maliye Bakanı David van Rooyen'in tepki çekmesi üzerine Rooyen'i görevden alarak yerine Pravin Gordhan'ı getirmesi ekonomi çevrelerinde olumlu karşılandı. 

Yeni görevlendirmenin piyasaları da memnun etmesiyle Güney Afrika randı yeni haftanın açılışında dolar karşısında yüzde 5'in üzerinde değer kazanarak geçen haftaki yüzde 10,55'lik kayıpların yarısını telafi etti. 

Geçen hafta, Güney Afrika Maliye Bakanı Nhlanhla Nene'nin, Cumhurbaşkanı Zuma tarafından görevinden azledilmesi ve Rooyen'in getirilmesinin ardından yükselişi ivme kazanan dolar/rand paritesi, 14,29'dan tarihinin en yüksek seviyesi olan 16,05'e kadar çıkmıştı.  

Cuma günü Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, gelen tepkiler ve ülke ekonomisinde oluşan negatif hava üzerine Rooyen görevden alındı ve yerine 2009-2014 yıllarında Maliye Bakanlığı da yapan İşbirliği Yönetimi ve Geleneksel İşler Bakanı Gordhan atandı. Gordhan'dan boşalan bakanlık görevine ise van Rooyen getirildi.  

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Zuma'nın insanların görüşlerine saygı duyduğu ve kararını bu doğrultuda verdiği de ifade edildi. 

Dolar/rand paritesi, yeni haftaya Asya piyasalarında sert düşüşle başlayarak 15,05'i gördükten sonra şu dakikalarda 15,12 seviyelerinde dengelendi. 

Analistler, Maliye Bakanı krizinin iyi sonuçlanmasına karşın Güney Afrika'nın ekonomik zorluklarının sürdüğünü belirtiyor. Teknik olarak, dolar/rand paritesinin 14,40 seviyesinin altına inmedikçe yükseliş eğilimini sürdürebileceğine dikkati çeken analistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) çarşamba günü açıklanacak faiz kararının yön üzerinde ana belirleyici olacağını dile getiriyor.