”Rating kuruluşlarının oligopolü sona ermeli”

Trichet, "Önemli olan kredi derecelendirme kuruluşlarının katkı yaptığı abartılı hareketlerin azaltılması veya ortadan kaldırılması" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS- Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, dünyanın 3'den fazla kredi derecelendirme kuruluşuna ihtiyacı olduğunu belirterek, rating kuruluşlarının oligopolünün sona ermesi gerektiğini söyledi.

Fransa'da yayınlanan Liberation gazetesine konuşan Trichet, kredi derecelendirme kuruluşlarının attıkları adımların finansal piyasalardaki yükseliş ve düşüşleri kuvvetlendirme eğiliminde olduğuna dikkat çekerek, bunun bugün daha görünür ve finansal istikarın tersine bir durum olduğunu vurguladı.

Trichet, bu 3 kredi derecelendirme kuruluşunun dünya genelinde oluşturdukları oligapolün devam etmemesinin daha uygun olabileceğini ifade ederek, önemli olanın kredi derecelendirme kuruluşlarının katkı yaptığı abartılı hareketlerin azaltılması veya ortadan kaldırılması olduğunu kaydetti.

Üç kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Standard and Poor's ve Moody's'in, 2007'de finansal krizin başlaması ve aralarında Yunanistan'ın da bulunduğu bazı Euro Bölgesi ülkelerinin durumlarına ilişkin açıklamaları eleştiri oklarına hedef oluyor.

Avrupa'da ise son aylarda üye ülkelerin durumunu değerlendirmek üzere Avrupa Kredi Derecelendirme Kuruluşu oluşturulması konusu tartışılıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir