Rice'ın barış için İsrail'de temasları sürüyor

ABD Dışişleri Bakanı, İsrail-Filistin'in barış anlaşmasına varılması için İsrail'e geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KUDÜS - ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail ve Filistin arasında, 2007'nin kasım ayı sonunda, Annapolis zirvesiyle başlatılan barış görüşmeleri sürecine hız vermek için yeniden İsrail'e geldi.

Rice, her iki tarafın ve ABD'nin bu yıl sonuna dek bir barış anlaşmasına varılmasında mutabık olduklarını belirtmesine karşın, bu hedefe ulaşmanın söz konusu tarih itibariyle güç göründüğünü söyledi. Rice, bu akşam ve yarın hem İsrail hem Filistinli yetkililerle görüşmeler yaptıktan sonra bölgeden ayrılacak.

İsrail'e gelirken uçakta açıklamalarda bulunan Rice, her iki tarafın aralarındaki görüşmelerde kısmı ilerleme gösterecek belgelerin hazırlanmasıyla uğraşmak yerine, ufak bile olsa yeni adımlar atmaları için çalışacağını belirtti. Rice'ın İsrail'le görüşmelerinin gündeminde, Suriye konusu da yer alıyor. Rice, Suriye-Rusya ilişkilerinin boyutları konusunda öteden beri var olan endişelere dikkati çekerken, Rusya'nın Suriye'ye daha fazla çapta muhtemel silah satışlarının tüm bölgeyi endişelendirmesi gerektiğini ifade etti. Rice, İsrail ve Suriye'nin Türkiye'nin ara buluculuğunda görüşmeler başlattıkları bir zamanda bu ilişkilerin akıllarda daha fazla soru yarattığını da söyledi. Rice, silahlanmanın zamanının da uygunsuz olduğunu vurguladı.

Rice, akşam saatlerinde İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'la Tel Aviv'de görüşecek. Yarın sabah da İsrail Dışişleri Bakanı ve İsrail-Filistin nihai statüsü görüşmelerinin İsrailli heyet başkanı Tzipi Livni ve Filistinli eşbaşkanı Ahmed Kurey ile bir araya geldikten sonra, Başbakan Ehud Olmert ile sabah kahvaltısında buluşacak. Rice, yarın Batı Şeria'ya; Ramallah'a da geçerek Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakanı Selam Feyyad ile görüşmesi sonrasında, bölgeden ayrılacak.