Risk sermayesi hızlı gelişen ülkelerde artacak

Deloitte'un "2010 Global Risk Sermayesi Anketi" sonuçlarına göre risk sermayesi ABD ve Avrupa gibi geleneksel gelişmiş pazarlarda daralacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Deloitte'un "2010 Global Risk Sermayesi Anketi" sonuçlarına göre, Çin, Hindistan ve Brezilya gibi hızla gelişen ülkelerde risk sermayesi büyürken, ABD ve Avrupa gibi geleneksel gelişmiş pazarlarda daralma olacağı bekleniyor.

Konuya ilişkin yazılı açıklamaya göre, Deloitte, 9 farklı ülkedeki şirketler arasında gerçekleştirdiği 2010 Global Risk Sermayesi Anketi'nin sonuçlarını yayımladı. Çalışmaya 9 farklı ülkeden 516 risk sermayesi kuruluşunun temsilci ve yöneticileri katıldı.

Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, İsrail, İngiltere ve ABD'den büyük, orta ve küçük ölçekli şirketlerin katıldığı ankette hem katılımcıların görüşleri hem de ülkelerinin bakış açılarını etkileyen faktörler değerlendirildi.

Ankete katılan şirketlerin sadece yüzde 34'ü kendi ülkeleri dışında yaptıkları yatırımları artırmayı planlıyor. Bu da sınır ötesi yatırımların şu an için durmuş olduğunu gösteriyor. Sınır ötesi yatırıma en fazla ilgi gösteren ülkeler arasında yüzde 56 ile Fransa, yüzde 50 ile İsrail ve yüzde 49 ile İngiltere bulunuyor. Konuya en az ilgi gösterenler ise yüzde 11 ile Çin, yüzde 15 ile Hindistan ve yüzde 19 ile Brezilya olarak sıralandı.

ABD'deki şirketlerin yüzde 32'si değerlenmelerin artmasını, yüzde 34'ü azalmasını beklerken, diğer bir yüzde 34'ü ise aynı kalacağını düşünüyor. Bu konuda en iyimser olanlar yüzde 68 ile Hindistan ve yüzde 62 ile Çin olarak görülüyor. Her iki ülke de önümüzdeki 5 yıl içerisinde değerlenmelerin artacağını düşünüyor. İsrail'de artış olacağını düşünenlerin oranı yüzde 10 iken, Fransa'da yüzde 6 düzeyinde kaldığı görülüyor. Özellikle Çin, Brezilya ve Hindistan'daki katılımcılar, ABD ve Avrupa'dan gelecek satın almaların miktar ve kalite olarak artmasını bekliyor.

"Türkiye, değişen dinamiklerden en fazla yararlanmaya aday ülke"

Çalışmayı değerlendiren Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Sorumlu Ortağı Anthony Wilson, şunları kaydetti:

"Risk sermayesinde bir konsolidasyon görülüyor olsa dahi eskiden beri güçlü konumda olan ABD ve Avrupa gibi gelişmiş pazarlar önemli merkezler olmaya devam ediyor. Ancak bu pazarlarda küçülme beklenirken, Çin, Hindistan ve Brezilya gibi gelişmekte olan pazarlar daha rekabetçi hale geliyor ve sektörün gelişimine yön veriyorlar. Türkiye de güçlü bir büyüme sergileyen gelişmekte olan ekonomiler arasında yer alıyor. Risk sermayesi sektöründe değişen dinamiklerden en fazla yararlanmaya aday ülkelerden biri hiç kuşkusuz Türkiye'dir."

Gelişmekte olan risk sermayesi pazarlarında büyüme beklendiğine dikkati çeken Wilson, "Katılımcıların yüzde 62'si ülkelerindeki risk sermayesi firmalarının sayısının azalacağını düşünüyor. Yüzde 92 ile başta gelen ABD'yi yüzde 83 ile Fransa, yüzde 80 ile İsrail ve yüzde 70 ile İngiltere takip ediyor. Çin'de ise şirketlerin yüzde 99'u, Brezilya'da yüzde 97'si ve Hindistan'da yüzde 85'i ülkedeki risk firmalarının sayısının artacağını düşünüyor" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir