“Riskli varlıklardaki yükseliş beklenmedik şekilde sona erebilir”

Ekonomist Roubini, piyasalardaki olumlu atmosferin 6 ay daha devam edebileceğini ancak sonunun çok kötü olabileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - New York Üniversitesi Profesörlerinden ünlü ekonomist Nouriel Roubini, hisse senedi piyasaları, gelişmekte olan piyasalar ve emtia fiyatlarının çok fazla ve çok hızlı yükseldiğini söyledi.

Konut piyasalarında yaşanan çöküşü önceden öngören Roubini, piyasalardaki olumlu atmosferin bir 6 ay daha devam edebileceğini ancak sonunun çok kötü olabileceğini söyledi. Roubini, varlık fiyatların mart ayından bu yana yaşanan artışın global likidite havuzundaki devleşmenin etkisiyle desteklenen yeni bir balon oluşturduğunu belirtti.

New York Borsası'nda düzenlenen bir konferansta konuşna Roubini piyasalarda yaşanan rallinin çok fazla ve çok hızlı olduğunu belirterek "Bu eğer V şeklinde bir toparlanma ise varlık fiyatlarındaki yükseliş devam edebilir. Ancak ben yaşadığımızın U şeklinde bir toparlanma olduğunu düşünüyorum. Bu takdirde de varlık fiyatlarının her iki yöne de hareket etmesi ya da bir düzeltme sürecine girmesi beklenebilir. "

Petrol fiyatlarının 145 dolara kadar yükselmesinin ardından depresyonu fiyatlayan piyasalarda 30 dolarlara kadar gerilediğine dikkat çeken Roubini, " Bu risk, canlandırma paketlerinin etkisiyle önemli ölçüde geriledi.145 dolar ekonomileri resesyona iten bir fiyat seviyesiydi, ancak bu aşamada piyasalar üzerinde aynı olumsuz etkiyi yaratacak olan seviye 100 dolarda yer alıyor" dedi.

Özellikle ABD'de tüketici harcamalarının halen hastalıklı bir yapıda olduğunu ve üçüncü çeyrekte yakalanan büyümenin büyük ölçüde canlandırma paketlerinden ötürü olduğunu belirten Roubini, bu önlemlerin büyüme üzerindeki etkilerinin önümüzdeki yılın başlangıç dönemlerinde de sürmeye devam edebileceğini öngördü. Bununla birlikte tüketim harcamalarının artırılamaması halinde risklerin süreceğini ifade etti.

Canlandırma paketlerinden zamanından önce çıkılmasının resesyonun ikili dip yapmasına neden olabileceğini öne süren Roubini "Canlandırma paketlerinden zamanında önce çıkılması 1937'de ABD ve Japonya'da görüldüğü gibi ikili bir dip yapan resesyonla karşılaşmamıza neden olabilir. Canlandırma önlemlerinin olması gerekenden fazla sürmesi ise enflasyonu yukarı çekebilir, mali dengeyi bozabilir." ifadelerini kullandı.