Romney'in cevabı gecikmedi

ABD Başkanı Obama'nın yeniden seçilmesi halinde ''ikinci dönemine'' ilişkin öngörülerde bulunmasına Romney kampanyasından yanıt gecikmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama'nın, yeniden seçilmesi halinde ikinci dönemine dair öngörüleri ve Cumhuriyetçi Parti'nin Latin toplumuna ''yabancı'' kaldığına yönelik sözlerine yanıt gecikmedi.

Obama, Des Moines Register gazetesine verdiği demeçte, yayımlanmamak üzere söylediği sözlerde, ''İkinci dönemi kazanırsam, ikinci dönemi kazanacak olmamdaki büyük neden, Cumhuriyetçi başkan adayı ve Cumhuriyetçi Parti'nin ülkenin en hızlı büyüyen demografik grubuna, Latin toplumuna çok yabancılaşmış olması olacaktır'' demişti.

İkinci döneminde, göçmenlik reformunu bir yıl içinde hayata geçireceğini de belirten Obama'ya, Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Mitt Romney ve kampanyasından yanıt gecikmedi.

Romney kampanyası, Obama'yı daha çok ekonomi konularıyla ''vurmaya'' devam etti.

Romney'in kampanya sözcüsü Amanda Henneberg da yaptığı açıklamada, tekrar seçilmesi halinde Obama'nın, ''ABD'de 700 bin istihdama mal olacak, istihdamı daha fazla yok edecek politikaların uygulanmasını destekleyeceğini'' kaydetti.

Henneberg, ''Amerikalıların son 4 yıl gibi bir 4 yılı daha kaldıramayacağını'' savundu.

Nevada'daki seçim turunda Romney, Obama'nın liderliğindeki bir 4 yılın, ekonomi açısından yıkıcı olacağını söyledi.

Romney, ''Eğer tekrar seçilirse, evlerinizin değerinin düşmeye devam edeceğini göreceksiniz'' dedi.

Latin oyları kritik

ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 16'sını oluşturan Latinler, ülkede nüfusu en hızlı büyüyen kesimlerinden.

Bu yılki başkanlık yarışının kaderini belirleyecek 9 kritik eyaletten 5'i olan Nevada, Colorado, Florida, Virginia ve Ohio'da önemli Latin nüfusu bulunuyor.

Özellikle, 29 seçici delegeye sahip olması nedeniyle hem Obama hem Romney açısından önemli olan Florida, Latin nüfusun en fazla olduğu eyaletlerden. Bu nedenle Obama'nın, son sözleriyle Latin toplumuna daha fazla seslenmeye çalıştığı görülüyor. Çünkü, Romney ve Cumhuriyetçiler göçmenlikle ilgili kapsamlı değişikliklere çok olumlu bakmıyor. Ancak Florida'da son zamanlarda yapılan anketlerde az bir farkla da olsa Romney, Obama'nın üzerinde seyrediyor.

Obama'nın, ''göçmenlik reformunu'' hayata geçireceğine yönelik sözleri, Floridalı Latin seçmenleri kendi tarafına çekmeye yeterli olup olmayacağı, yoksa ekonomik krizden en fazla etkilenen kesim olarak Obama'ya kızgın olan Latinlerin Romney'ye kaymasının sürüp sürmeyeceği, 6 Kasım'da belli olacak.

Ayrıca, Obama'nın bu sözleri, gelecek günlerde, seçim yarışında Latin toplumunu daha fazla gündeme getirebilir.

Obama ne demişti?

Obama, Des Moines Register gazetesine verdiği demeçte, yayımlanmamak üzere söylediği sözlerin daha sonra yayımlanmasına izin vermişti.

Tekrar başkan olması halinde, birinci döneminde hayata geçiremediği göçmenlik reformunun yasalaşacağı konusunda kendine güveninin tam olduğunu ifade eden Obama, Cumhuriyetçi başkan adayı Mitt Romney ve Cumhuriyetçi Parti'yi ''ülkenin en hızlı büyüyen demografik grubu olan Latin toplumuna çok yabancı'' kalmakla suçlamıştı.

Obama, bu nedenle, Cumhuriyetçi Parti'nin de seçimden sonra göçmenlik reformu konusuna büyük ilgi göstereceğinden emin olduğunu belirtmişti.

Obama ayrıca, seçimlerden sonra iki partinin, ''bütçe açığının azaltılması, önceki başkan George Bush döneminde zenginlere getirilen vergi kesintisinin sona ermesi'' gibi ABD'nin ''mali sağlığı'' konusunda bir anlaşmaya varacağına inandığını dile getirmişti.

İkinci döneminin ilk yılında, bu konularda çözüm sağlamasının kendilerine, ''ideolojik olmayan tarihi önemdeki bazı konulara da odaklanma imkanı sağlayacağını'' ifade eden Obama, şirketlere yönelik vergi reformundan örnek göstermişti.