Ruble'nin yeniden güven kazanması için 4 yıl lazım

Ahmet Coşkunaydın, Moskova'dan bildiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

MOSKOVA - Ruble son ekonomik kriz nedeniyle uğradığı güvensizliği uzun süre daha üzerinden atamayacak. Rusya Federasyonu Maliye Bakanı Aleksey Kudrin rublenin yeniden eski güvenilirliğine kavuşabilmesi için en az 3 ya da 4 yıla gereksinim olduğunu söyledi.

Rublenin 2008 yılının son döneminde başlayan ekonomik kriz nedeniyle özellikle dolar ve euro karşısında çok büyük darbe yediğini ve bunu önlemek için Rusya Merkez Bankası’nın çok büyük çabalar gösterdiğine dikkat çeken Kudrin, bu çabanın halen sürdürüldüğünü belirtti. Kudrin, krizin en üs seviyede olduğu günlerde milyarlarca doların piyasaya sürülerek rublenin daha da fazla değer yitirmesinin önüne geçildiğine dikkat çekti. gelecek yıllarda rublenin de bir uluslar arası rezerv aracı olabileceğine dikkat çeken Aleksey Kudrin, bunu gerçekleşmesinin uluslar arası eğilimlere de bağlı olduğuna dikkat çekti.

Bunun yanında rublenin eski güvenilir günlerine kavuşabilmesinde düşük enflasyon, yüksek üretim, düşük bütçe açığı ile yine büyük ihracat gibi dengelere ulaşmanın da çok önemli olduğuna dikkat çekildi. Rusya uzun süredir, rublenin uluslar arası rezerv birimlerinden bir olması konusunda ısrarlarını sürdürüyor. Bu konuda gerek Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve gerekse de Başbakan Vladimir Putin tüm uluslar arası toplantılarda bu isteklerini dile getiriyorlar.