Ruhani bugün yemin edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yemin törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü temsilen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katılacak.

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bugün öğleden sonra yemin edecek.

Törene 55 ülkeden cumhurbaşkanı, dışişleri bakanı, meclis başkanı düzeyinde konuk katılacak. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil edecek.

Ruhani'nin, törenin hemen ardından kabinesinde yer vermeyi planladığı isimleri meclise sunması bekleniyor. Meclisin, bakanlıklar için önerilen isimler hakkında gerekli çalışmayı yapıp görüş belirtmesi için bir hafta süresi bulunuyor.

Yerel basın, Ruhani'nin bakanlıklar için görüştüğü isimleri birkaç gün önce kamuoyuna duyurmuştu. Bunlardan en önemlileri, meclis tarafından değil, bizzat dini lider Ayetullah Ali Hamaney ve ülkenin yüksek otoriteleri tarafından onaylanması gereken dışişleri, içişleri, istihbarat, savunma, irşad ve kültür bakanlığı ile cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı görevleri için önerilecek isimler.

Dışişleri Bakanlığına eski BM temsilcisi Zarif

Ruhani'nin Dışişleri Bakanlığı görevi için görüştüğü isim, İran'ın tecrübeli diplomatlarından Muhammed Cevad Zarif.

Eski cumhurbaşkanlarından Muhammed Hatemi döneminde İran'ın BM Daimi Temsilciliğini yapan Zarif, ayrıca Dışişleri Bakanı Yüksek Yardımcılığı, Dışişleri Bakanlığı Hukuki ve Uluslararası Danışmanlığı, UNESCO Kültür Komisyonu Başkanlığı ve BM Silahsızlanma Komisyonu Başkanlığı görevlerinde bulunmuştu.

Yabancı basında ABD ve Batı'nın sıcak baktığı isim olarak anılan Zarif, ABD'de uluslararası ilişkiler bölümünde lisans ve yüksek lisans, hukuk ve uluslararası ilişkiler alanında doktoraya sahip.

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcılığı

Ruhani'nin, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı görevi için reformcu eski cumhurbaşkanları Haşimi Rafsancani ve Muhammed Hatemi'ye yakınlığıyla bilinen İshak Cihangiri'yi seçtiği belirtiliyor.

Rafsancani döneminde İsfahan Eyalet Valiliği'ne atanan Cihangiri, Hatemi hükümetinin iki dönem Sanayi ve Maden Bakanlığı görevini yürütmüştü.

Sanayi mühendisliği alanında yüksek lisans eğitimine sahip olan Cihangiri, halen Hatemi'nin kurucusu olduğu Baran Vakfı'nın (İran Gelişme ve Kalkınma Özgürlüğü Vakfı) mütevelli heyet üyeliğini yürütüyor.

Savunma Bakanlığına Hüseyin Dehkan

Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Siyasi, Savunma ve Güvenlik Komisyonu Sekreteri olan Hüseyin Dehkan basına yaptığı açıklamada, Ruhani'nin Savunma Bakanlığı için kendisine teklif götürdüğünü ve bu görev için dini liderin onayını alacağına inandığını belirtti.

Dehkan, 8. ve 9. hükümetler döneminde (Hatemi ve Ahmedinejad'ın ilk dönemi) Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Şehit Kurumu Başkanı, 7. ve 8. hükümetler döneminde ise (Rafsancani ve Hatemi dönemi) Savunma Bakanı Vekili idi. Dehkan ayrıca 8 yıl süren İran-Irak savaşı sırasında İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun farklı kademelerinde komutanlık yapmıştı.

Ekonomi Bakanlığına Ali Tayyibniya

Ruhani'ye Ahmedinejad hükümetinden miras kalan enflasyon, işsizlik, pahalılık gibi birçok ekonomik sorun, gözleri Ekonomi Bakanlığına getirilecek isme çevirdi.

Ekonomi Bakanlığı için yine reformcu eski cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani döneminde Ekonomi Komisyonu Sekreterliği, Cumhurbaşkanlığı Araştırma ve Planlama Yardımcılığı gibi farklı görevlerde bulunmuş bir isim ve aynı zamanda akademisyen olan Ali Tayyibniya'ya teklif götürüldü.

Tahran Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Tayyibniya'nın ekonomi alanında doktorası bulunuyor.

Tayyibniya, 1986'dan beri farklı hükümetler döneminde çeşitli görevlerde yer almış, ekonomi alanında tecrübeli bir isim olarak biliniyor.

Kendisine teklif götürüldüğünü teyit eden Tayyibniya, göreve atanması durumunda ülkedeki bankacılık sisteminde reform yapılmasının öncelikleri arasında olduğunu belirtti.