Ruhani: İran ekonomisi yeniden doğuyor

Güney Kore Meclis Başkanı ile biraraya gelen Ruhani, İran ekonomisinin yeniden doğduğuna vurgu yaparak, "Bu rekabet ortamında deneyimli Güney Kore şirketlerinin daha fazla yer almasını umuyorum" ifadelerini kullandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN  - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Güney Kore Meclis Başkanı Kang Chang-Hee ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde görüşmenin detayları paylaşıldı.

Ruhani, buradan İran ekonomisinin yeniden doğduğu mesajını verdi.

Güney Kore Meclis Başkanı Kang Chang-Hee'yi kabul eden Ruhani, "İran ile Güney Kore arasında eskiye dayanan ekonomik, bilimsel, kültürel ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için hiçbir engel görmüyorum. Koreli şirketlerin petrol, doğalgaz, enerji ve sanayi gibi çeşitli alanlarda yatırım yapabilmeleri için gerekli koşullar hazır" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde yer alan görüşmenin içeriğine göre, koşulların değişmesiyle beraber dünyanın önde gelen önemli ticari firmalarının İran'da yatırım yapmak istediklerini söyleyen Ruhani, "İran ekonomisi yeniden doğuyor. Bu rekabet ortamında deneyimli Güney Kore şirketlerinin daha fazla yer almasını umuyorum" dedi. 

İran ile uluslararası ekonomik kuruluşlar arasındaki görüşmelerin hızlı bir şekilde artmakta olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Ruhani, iki ülke arasındaki işbirliği kapsamında Güney Kore ve İran özel sektörlerinin de ortak faaliyet alanlarını artırmaları gerektiğini ifade etti. 

İran ile 5+1 arasında imzalanan Cenevre anlaşmasının da gündeme geldiği görüşmede Ruhani, şunları kaydetti: 

"Ortak girişim olan Cenevre anlaşmasına geçici gözüyle bakmıyor, kapsamlı nihai bir anlaşmanın temeli olarak görüyoruz. İran, nihai ve kalıcı bir anlaşmaya varılması için gerekli ciddi iradeye sahiptir. Karşı tarafın da bu iradeye sahip olması durumunda kısa zamanda kapsamlı nihai anlaşma sağlanacaktır" 

"İran ile ekonomi alanlarındaki sorunları hızlı bir şekilde ortadan kaldırmak istiyoruz" 

Güney Kore Meclis Başkanı Kang Chang-Hee, ülkesi ile İran'ın eskiden sahip olduğu yakın ve dostça ilişkilere geri dönmelerini arzu ettiklerini vurgulayarak, "iki ülke arasındaki ekonomi alanlardaki sorunları hızlı bir şekilde ortadan kaldırmak istediklerini" söyledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir