Rum Yönetimi yeni arama sahaları peşinde

Kıbrıs Rum lideri Hristofias, Akdeniz'de kısa bir süre içinde yeni sahalarda doğalgaz arama çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Demetris Hristofias, bir yıl içinde Akdeniz'de yeni sahalarda da doğalgaz aramasına girişebileceklerini söyledi.

New York'ta bulunan Kıbrıslı Rumlarla dün görüşen Hristofias daha sonra yaptığı açıklamada, "Planımız yeni arama blokları açmak. Şu anda sadece bir tane blok mevcut" dedi.

Bu girişimin bir yıl içinde yapılıp yapılmayacağı sorusuna Hristofias, "Kesin olarak ne zaman olacağını söyleyemem. Belki 12 aydan daha önce olabilir. Bu ihtimal dışı değil" yanıtını verdi.

Hristofias dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Kıbrıs'ta bir barış anlaşması sağlanmadan önce aramalardan olumlu sonuç çıkması halinde Rum tarafının bunun gelirlerini Kuzey Kıbrıs'la paylaşmaya hazır olduğunu söylemişti.

Hristofias bunu hatırlatarak, "Bu Kıbrıslı Türklerin de yararına" dedi.

Türkiye'nin de Akdeniz'de kendi gaz ve petrol arama çalışmalarına başlama kararı ve bu çalışmalara askeri gemilerin refakat edeceği hatırlatılarak bundan korku duyup duymadığı sorulan Rum lider, "Hayır" dedi ve bu konunun bir adalet konusu olduğunu belirterek hükümetinin egemenlik haklarını kullandığını belirti.

Yeni arama blokları açılırsa buralarda şu andaki çalışmayı yürüten Amerikan Noble şirketinden başka şirketlerin de yer alıp almayacağı sorulan Hristofias, "Noble ile iyi çalışıyoruz. Belki onlarla, belki de başka şirketlerle olabilir. Belki bir şirketler konsorsiyumu, bakalım" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir