Rumlar, anlaşma düşüncesinde değil

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rumların bizimle anlaşma düşüncesinde olmadığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA  - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum kesiminin, Türkiye'nin Akdeniz'e gönderdiği sismik araştırma gemilerini çekmesini, masaya oturmak için önkoşul gösterdiğini belirterek, "Ön koşullarla bu iş olmaz. Rumlar bizimle anlaşma düşüncesinde değil. Doğalgaz meselesini de sürekli ortaya atıp sürece sekte vuruyorlar" dedi.  

Eroğlu, Pia Bella Otel'de "Kıbrıs müzakere süreci" konusunda başlattığı bilgilendirme toplantıları çerçevesinde Girne halkı ile buluştu. 

Rumların, müzakere masasına geri dönmesi için Kıbrıs Türk tarafından taviz beklediğine dikkati çeken Eroğlu, Kıbrıslı Rumların Türk araştırma gemisinin bölgeden 3 aylığına çekilmesini talep ettiğini ancak Türkiye'nin Kıbrıslı Türklerin çıkarlarını koruma amacıyla araştırmayı KKTC adına yapmasından dolayı, bunun mümkün olamayacağı kaydetti. 

Rumlar, bizimle anlaşma düşüncesinde değil

Rum kesiminin, Türkiye'nin  Akdeniz'e gönderdiği sismik araştırma gemilerini çekmesini, masaya oturmak için önkoşul gösterdiğine işaret eden Eroğlu, "Ön koşullarla bu iş olmaz. Rumlar, bizimle anlaşma düşüncesinde değil. Doğalgaz meselesini de sürekli ortaya atıp sürece sekte vuruyorlar" diye konuştu. 

Müzakere masasından kaçanın Rum tarafının olduğunu ifade eden Eroğlu, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin, "Eroğlu masadan kaçmadı. Rumların müzakere masasına gelmesi bekleniyor" şeklindeki açıklamalarına dikkat çekti. 

Kıbrıs Türk tarafı olarak, varılacak bir anlaşmanın Avrupa Birliği içerisinde birinci hukuk olmasını ve derogasyonlar verilmesini istediklerini söyleyen Eroğlu, bunun da nedeninin, bir anlaşmadan sonra Kıbrıslı Türklerin mahkemelerde süründürülmesinin önüne geçilmesi olduğunu belirtti. 

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in Ulusal Konsey'i karar merci yaptığını, bunu da her platformda bahane olarak kullandığını belirtti. Masaya oturmak için artık bir ön koşulun kabul edilemeyeceğini kaydeden Eroğlu, ön koşulların içinden çıkmanın mümkün olmadığını söyledi. 

"Rumlar zamana oynuyor, muhatapları Kıbrıslı Türkler"

Rum tarafının zamana oynadığının herkes tarafından bilindiğini dile getiren Eroğlu, yıllardan beri müzakere masasında olunmasına rağmen Rumların, sürekli muhatabının Türkiye'ymiş gibi davranmasının doğru olmadığını, müzakere masasındaki muhatabın Kıbrıslı Türkler olduğunu kaydetti. 

Rumların her söylediğinin gerçekmiş gibi algılanmasının doğru olmadığını ifade eden Eroğlu, toplumdaki bazı kesimlerin söylemlerini eleştirerek, Kıbrıslı Türklerin de kendi çıkarlarını düşünerek konuşması gerektiğini belirtti.  

Rum liderlerinin daha önceki açıklamalarına bakıldığı zaman, tek amaçlarının Avrupa Birliği'ne girmek olduğu dile getiren Eroğlu, sürekli kendilerinden Rum lider Anastasiadis'i ikna etmelerinin istendiğini, bu iknanın karşısında ise Rum tarafının ne tavizler istediğinin artık halk tarafından bilinmesi gerektiğini kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıslı Türklerin sürekli müzakere masasında çözüm beklentisinden dolayı sabırlarının taşmak üzere olduğunu belirterek, artık Kıbrıs Türk halkının kendi yolunu çizmesi gerektiğini sözlerine ekledi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir