Rupi 8 ayın zirvesine çıktı

Hindistan'da önümüzdeki ay yapılacak seçimlerin öncesinde artan iyimserliğin desteğiyle Hint rupisi 8 ayın zirvesine tırmandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENİ DELHİ - Dünyanın en büyük demokrasisi olan Hindistan'ın ekonomik büyümeyi canlandırabilecek bir hükümeti seçeceği spekülasyonu üzerine rupi 8 ayın zirvesine çıktı, ülke tahvilleri de değer kazandı.

Seçmenler iktidardaki Kongre'yi yolsuzluk skandalı ve 10 yılın en düşük büyümesinden ötürü cezalandırmak istemesiyle, muhalefetteki Bharatiya Janata Parti'si önümüzdeki ay başlayacak seçimlere ilişkin yapılan anketlerde önde görünüyor. Küresel fonlar Hint hisse ve tahvillerine 3.6 milyar dolarlık giriş yaptı.

Şu anda Hindistan'a dair suni bir mutluluk olduğunu ve rallinin bundan kaynaklandığını söyleyen Mumbay'daki FirstRand Ltd.'ın döviz ve para piyasaları müdürü Paresh Nayar, "Merkez bankası durumu yakından takip edecek çünkü eğer istenmeyen bir seçim sonucu olursa, piyasalarda istikrarı sağlamak için harekete geçmeleri gerekecek" dedi.

Rupi, dolar karşısında Mumbay saatiyle 11:46'da yüzde 0.5 değerlenerek 60.1550 düzeyine yükseldi. Hint rupisi erken saatlerde 60.1350 düzeyinden 30 Temmuz'dan bu yana en yükseğini test etti. Nayar, 60 düzeyinin üzerindeki kazançların "zor" olduğunu, o seviyenin geçilmesininse, rupideki rallinin gelişmesini tetikleyeceğini söyledi.

Fiyat opsiyonları için kurda beklenen hareketlerin göstergesi olan 1 aylık zımni volatilite 5 baz puan düşerek yüzde 9.10'a geriledi.

Barclays Plc, Hindistan'daki seçim döneminde yatırımcıların rupide temkinli olması gerektiğini söyledi. Bankanın stratejistlerinden Hamish Pepper, rupideki rallinin 59 düzeylerinde durabileceğini ve seçim sonucuna göre büyük dalgalanmalar yapabileceğini dile getirdi.