Rus işgalinden Rusya referandumuna Kırım
Ukrayna'da, devlet başkanı Yanukoviç'in ülkeyi terk etmesi ve siyasi değişim yaşanmasına neden olan gelişmeler, Kırım'ı tekrar dünya gündemine getirdi
ANKARA - Ukrayna'da, devlet başkanı Viktor Yanukoviç'in ülkeyi terk etmesi ve siyasi değişim yaşanmasına neden olan gelişmeler, stratejik ve jeopolitik olarak Karadeniz'in en önemli şehirlerinden sayılan ve tarih boyunca farklı milletler tarafından kontrol altına alınan Kırım'ı tekrar dünya gündemine getirdi.
Başkent Kiev’de başlayan ve Viktor Yanukoviç’in azledilmesiyle devam eden süreçle bir kez daha dünya gündeminin ilk sıralarına yerleşen Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Bölgesi, tarih boyunca Hunlar, Hazarlar, Bizans, Altınordu,Kırım Hanlığı, Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya hakimiyetine girdi. Kırım toprakları 1475'te Fatih Sultan Mehmet Han'ın donanması tarafından fethedildi.
Kırım, Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 1774’de imzalanan Küçük Kaynarca antlaşması ile Osmanlı himayesinden çıkarak Rusya'ya geçti. Kırım, Osmanlı himayesinden çıktıktan sonra birçok zorlukla karşılaştı, 1783’te Rusya tarafından işgal edildi, akabinde Kırım Türkleri, Türkiye, Romanya ve Bulgaristan’a göçe zorlandı.
Kırım'ın statüsü referandumla belirlenecek
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de başlayan ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in ülkeyi terk etmesiyle devam eden süreçte Kırım Özerk Bölgesi yeniden gündeme geldi.
Kiev’deki olayların ardından görevlerine son verilen çevik kuvvet birimi Berkut ve Rusya yanlısı askerlerin Kırım Parlamentosunu işgali ve Rus bayraklarının devlet kurumlarına çekilmesi, mevcut Ukrayna Anayasasının Kırım bölgesini güvence altına alan maddelerinin de ihlali anlamına geliyor. Rus askerlerinin kuşatması altında oluşturulmaya çalışılan Rusya yanlısı yönetim ve yapının yasal ve anayasal karşılığı bulunmuyor.
Kırım Parlamentosu heyeti, 7 Mart'ta Moskova'ya gerçekleştirdi ziyarette, Rusya Federasyonu'na bağlanmayı teklif etti. Kırım'da, 16 Mart'ta Kırım'ın özerkliğinin ve statüsünün belirleneceği bir referandum düzenlenecek. Referandumdan evet sonucu çıkması durumunda kırım'ın Rusya'ya bağlanması resmi olarak gündeme gelecek.