Rus Rublesi’ne ‘altın’ koruma

Düşen rubleyi korumak için Rusya’da yeni adımlar atabileceği ve ‘altın standardı’ uygulanabileceği ileri sürülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER

1998 yılından bu yana en büyük krizini yaşayan rubleyi savunmak için piyasalara yüz milyar dolara yakın müdahalede bulunan Rusya’nın rubleyi korumak için altınlarını kullanabileceği iddia ediliyor. Ancak analistlere göre bunu altın satarak değil, bir çeşit ‘altın standardı’ uygulayarak gerçekleştirecek. 

Rusya hükümetinin, rublenin değerini korumak için altın rezervlerini kullanmak yoluna gidebileceği ileri sürülmüş ancak merkez bankasının altın almaya devam ettiği yolundaki haberlerle bu beklenti ortadan kalkmıştı. Ancak Atom Capital CIO’su John Butler ve GoldMoney Foundation Araştırma Başkanı Alasdair MacLeod, CNBC’ye yaptığıklara açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, ülkesinin ekonomisini düzeltmek için, Rusya’yı bir çeşit “altın standardına” sokabileceği görüşünü dile getirdiler. 

MacLeod “Rusya’nın altın standardı uygulama gücü vardı ve hala var” dedi. Ancak, ülkenin buna gerçekten karar vermesinin ayrı bir konu olduğunu söyleyen MacLeod, Putin’in “yeterli derecede provoke edilmesi durumunda” merkez bankasındaki gönülsüz bazı personeli değiştirmenin ülkenin çıkarları doğrultusunda olacağına karar verebileceğini kaydetti. MacLeod, “Ekonomisini enflasyonla şişen Batı paraları yerine, sağlam paraya, yani altına bağlamak Rusya’nın yararına” dedi. Altın konvertibilitesine dönüşten en çok borçlu ve vatandaşlarına sosyal güvenlik sağlayan ülkelerin tehdit altında kalacağını söyleyen MacLeod, böylece Rusya’nın “mali kitle imha silahı” geliştirmekte olabileceğini belirtti. Tangent Capital yöneticisi Jim Rickards ise Rusya’nın altına bağlı bir para birimine yönelebileceğini ancak böyle bir hareketin ileri bir tarihte gerçekleşebileceğini söyledi. 

Altın standardı nedir? 

Ülke ekonomilerinin hızlı bir şekilde büyüdüğü, üretimin arttığı ve sermaye hareketlerinin gelişim gösterdiği 1890-1914 yılları arasında sorunsuz bir şekilde uygulanan, ülkelerin para birimlerini standart olarak altına bağlandığı sabit bir döviz kuru sistemidir. Altın para sistemi uygulaması durumunda paraların fiyatlarındaki değişim oranları altına bağlı olarak aynı düzeyde olur. Örneğin; 1 dolar= 0.1 gr. altın gibi. Büyük Buhran altın standardının yıkılışında etkili oldu. Bu dönemde ABD’nin ithalatı birdenbire azalmış ve sağladığı dış krediler kesildi. Amerika’da gelişen bu olaylara diğer ülkelerin gösterdikleri ilk tepki altın standardından ayrılmak ve dış alımlar üzerine kısıtlamalar koymak oldu. 1930’lara gelindiğinde ülkeler, altın standardını terk etti. Bretton Woods sisteminin kurulmasının ardından altın kambiyo sistemi 1971 yıllarına kadar yürürlükte kaldı, ancak ABD’nin sistemi terk etmesi sonrasında dolar başlıca para birimi olarak geçlendi.

ABD'nin rallisi altını düşürüyor

Salı günü açıklanan ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 5 büyüdüğünü gösteren verinin ardından dolar endeksi dokuz yılın en yüksek seviyesine yaklaşırken, fiziksel altından çıkışların artmasıyla, altın üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Uzmanlara göre güçlü hisse piyasaları ve dolar, sarı metale olan talebi azaltırken, ABD Merkez Bankası Fed’in de faizleri yükselteceğine dair beklentiler, faiz getirmeyen altından çıkışlara sebep oluyor. Spot altının fiyatı pazartesi günü 1.177,71 doları görerek üç haftanın en düşük seviyesi olan 1.170’ye yaklaştı. Bu seviyenin altına düşmesi halinde altında daha büyük kayıplar beklenebileceği belirtiliyor.

İhracatçı şirketlerin dış borçlarına yardım geliyor

Rusya Merkez Bankası, dolar ve euro cinsinden kredi sağlayarak büyük ihracatçı şirketlerin ağır dış borçlarının refinansmanına yardım edeceğini açıkladı. Rus şirketlerinin ve bankalarının toplam dış borcu 600 milyar dolar civarında ve bunun 100 milyar dolar kadarının vadesi gelecek yıl doluyor. Banka, yurtdışı kredilerini teminat olarak koyacak şirketlere döviz cinsinden kredi verecek. Rusya Merkez Bankası, teminat gösterecek şirketlere Libor + %0,75 faiz oranı ile 28 gün ile 365 gün vadeli döviz kredisi sağlayacak. Kredi operasyonları 1 Ocak 2018’e kadar devam edecek. MB’nin kararı S&P'nin Rusya’nın kredi notunu negatif izlemeye aldığını açıklamasının ardından geldi.

Rogers: Rusya, 2015’te yatırım yapılabilecek yerlerden biri

Ünlü yatırımcı Jim Rogers, Rusya’nın gelecek yıl yatırım yapılabilecek birkaç yerden biri olacağını söyledi. Rogers, “Petrol fiyatlarında düşüş ve rublede değer kaybı nedeniyle Rusya’da bir sıkıntı var, ancak ülkenin döviz rezervi yüksek ve dış ödemelerini gerçekleştirebilme olasılığı yüksek. Tüm kalkınmakta olan ülkelere kötümser bakılmamalı” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir