Rus uçağı Karadeniz üzerinde düştü

Rusya'dan kalkan içerisinde asker, Kızıl Ordu Korosu ve gazetecilerin de 92 kişiyi taşıyan kargo uçağı Karadeniz'de düştü. Bakanlık Sözcüsü Konaşenkov kazada kurtulan olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Savunma Bakanlığı'na ait Tupolev Tu-154 tipi askeri uçak, Sochi'den Suriye'nin Lazkiye kentine gitmek için havalandıktan 20 dakika sonra radardan kayboldu. Daha sonra uçağın Karadeniz üzerinde düştüğü açıklandı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, düşen uçaktan sağ kurtulan olmadığını duyurdu. Olay yerinde 63 dalgıç arama çalışması yapıyor.

Suriye'deki Rus hava üssü Hmeymim'de bulunan Rus Hava Kuvvetleri'nin yeni yılını kutlamak için giden, 8'i mürettebat, 84'ü yolcu 92 kişi bulunuyordu. 

Moskova'da gazetecilere açıklama yapan Konaşenkov, Savunma Bakanlığına ait Tu-154 tipi uçağın saat 05.25'te Soçi'deki Adler havalimanından havalandıktan sonra 05.27'de radardan kaybolduğunu söyledi.

Konaşenkov, "Uçağın düştüğü yer tespit edildi. Kazadan sağ kurtulan olduğu yönünde işaret bulunmuyor" dedi.

Arama kurtarma çalışmalarına dört gemi, dört helikopter, bir uçak ile bir insansız hava aracının katıldığını ifade eden Konaşenkov, Tu-154'ün parçalarının Soçi kıyılarında Karadeniz'in 70 metre derinliklerinde tespit edildiğini belirtti. 

63 dalgıçın da katıldığı çalışmalarda, 4 kişinin cesedine ulaşıldı.

Kızıl Ordu Korosu uçaktaydı

Karadeniz'e düşen Tupolev-154 uçağı 1983 yılında üretildi. Uçağın son tamiratı Aralık 2014'te, son bakımı ise bu yılın eylül ayında yapıldı. Uçağın toplam uçuş süresinin yaklaşık 7 bin saat olduğu ifade ediliyor.

Moskova'dan havalanan Tu-154 tipi uçağın Soçi'de yakıt ikmali yaptıktan sonra Suriye'ye gitmesi planlanıyordu. Uçak, Rusya'nın Suriye'deki Himeymim üssünde yeni yıl konseri vermek için giden Kızıl Ordu Korosu üyelerini taşıyordu.

Putin'den talimat

Alınan bilgiye göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Dmitriy Medvedev'e uçak kazasının soruşturulmasına yönelik devlet komisyonu kurma ve komisyona başkanlık etme talimatı verdi.

'Sebebi teknik arıza olabilir' 

Rus resmî haber ajansı Ria Novosti'nin verdiği habere göre, daha önce radardan kaybolduğu belirtilen uçağın pilotaj veya teknik arızadan dolayı düşmüş olabileceği belirtildi. 

Şuanda uçağın aranmasına devam edildiği ve radarda kaybolan uçak ile ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bilgi verildiği bildirildi.

92 kişinin isim listesi açıklandı

Rusya Savunma Bakanlığının resmi internet sitesinde uçakta bulunanların isimleri yayınlandı.

Listede, Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu'ndan 64 müzisyen, 9 gazeteci, 8 asker, 1 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile 2 bakanlık yetkisinin ismi yer aldı.

Uçağın düştüğü bölgede havadan ve denizden arama kurtarma çalışmalarına devam ediliyor. Arama kurtarma çalışmalarına çok sayıda gemi ve helikopter katılıyor.

Uçakta bulunan bir yolcu kaza öncesi Facebook hesabından bu fotoğrafı paylaştı:

6 yıl önce aynı uçak...

2010 yılında Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczyński, Katyn Katliamı'nın 70. yıldönümü için Varşova'dan Rusya'nın Smolensk şehrine gidirken kendisini ve eşini taşıyan Tu-154 tipi uçağın düşmesi nedeniyle hayatını kaybetmişti. Kazada toplamda 97 kişi ölmüştü .

Üç jet motorlu Tupolev 154 uçağı 1960'ların ortasında tasarlandı. Uçağın en önemli özelliği ise Tu-154'ler 1968 yılından beri 39 kere düştü.


Kaynak: DHA, AA