Rusya bu yıl tahıl ithal etmeyecek
FAO, buğday fiyatlarındaki yükselişin henüz küresel gıda fiyatlarında yükselişe sebep oluşturmadığını bildirdi.
MOSKOVA - Rusya Tarım Bakanlığı Sözcüsü Alek Aksyanov, bazı tüccarların, Rusya'nın kuraklık yüzünden bu yıl tahıl ürünleri ithal edeceği dedikodusunu yaydığını, ancak böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. FAO, buğday fiyatlarındaki yükselişin henüz küresel gıda fiyatlarında yükselişe sebep oluşturmadığını bildirdi.
Rusya'nın yeterince tahılı olduğunu ve 2010 yılında tahıl ithal etmeyeceğini söyleyen Aksyanov, "Bu dedikodu dürüst olmayan bazı tahıl tüccarları tarafından tahıl piyasasını kızıştırmak için ortaya atılıyor" dedi.
Aksyanov, bakanlığın bu tip tüccarlara karşı bin önlem planı olmadığını belirterek, "Biz savcılık bürosu veya içişleri bakanlığı değiliz" diye konuştu.
Sibirya'daki ekinlerin ekim ayı sonunda toplanmasının ardından Tarım Bakanlığının bu yılki üretim konusunda daha net bir tabloya sahip olacağını kaydeden Aksyanov, stoklarında şu anda 24 milyon ton tahıl bulunduğunu ve bu yılki en kötü senaryoya göre bile elde edilecek 60-65 milyon tahılla ülkenin ihtiyacı olan 77 milyon ton tahılın çok rahatlıkla karşılanacağını söyledi.
Analistler, dünyanın en büyük buğday ihracatçılarından olan ve son yüzyılın en kurak yılını yaşayan Rusya'nın ilk defa buğday ithal edeceğini savunmuştu.
Rus Vedomosti gazetesi, dün Tarım Bakanlığı'na yakın bir kaynağa dayandırarak yayımladığı haberde, Rusya'nın bu yıl en az 5 milyon ton tahıl ithal edeceğini kaydetmiş ancak haber Aksyanov tarafından anında yalanlanmasına rağmen buğday fiyatları yüzde 4 oranında artmıştı.
Gıda fiyatları için tehdit değil
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), buğday fiyatlarındaki yükselişin henüz küresel gıda fiyatlarında yükselişe sebep oluşturmadığını bildirdi.
FAO ekonomisti ve tahıl uzmanı Abdülrıza Abbasiyan, Reuters'e yaptığı açıklamada, buğday fiyatlarının gelecek aylarda yüksek ve oynak kalacağını, ancak bunun küresel gıda fiyatlarının artışı için tehdit oluşturmadığını ve gıda enflasyonu konusunda konuşmak için çok erken olduğunu söyledi.
Rusya'da buğday üretiminin bu yıl tahminen 20 milyon ton kadar düşerek 42-43 milyon ton olacağını düşündüğünü belirten Abbasiyan, FAO'nun 2010 yılı için küresel buğday üretimi görünümünü 5-7 milyon ton azalttığını ve Rusya'daki durum gözönüne alındığında küresel buğday stoklarını da iki milyon ton kadar düşürdüğünü kaydetti.
Artan buğday fiyatlarının bütün dünyada çiftçileri muhtemelen gelecek dönem için daha fazla buğday ekmeye itebileceğini, bunun da teorik olarak arz fazlasına yol açacağını söyleyen Abbasiyan, gıda hesaplamalarının enflasyon endeksinde büyük yer tuttuğu Hindistan gibi ülkelerde gıda enflasyonu riski görülebileceğini bildirdi.
Rusya'da kötü hava koşullarının sürmesi ve kuzey yarımkürede kış ekimine hazırlanan önemli diğer üreticilerin etkilenmesi durumunda gelecek sezon küresel buğday arzının risk altında olabileceğine işaret eden Abbasiyan, Rusya'da hava koşulları düzeliyor gözüktüğü için şu anda bu olasılığın "çok düşük" olduğunu ifade etti.
Rusya'nın tahıl ihracatını geçici olarak durduracağı açıklamasından sonra tarımsal ürünlerde ileri teslim vadeli sözleşme alım satımlarında dünyanın bir numaralı ticaret borsası olan Şikago Ticaret Borsasında (CBOT) bu ayın ilk haftasında, buğdayın Eylül ayı vadeli kile fiyatı 8,41 dolara kadar çıkarak 22 ayın zirvesine ulaşmıştı.
Rusya'nın, tahıl hasadının düşmesi nedeniyle içeride gıda fiyatlarının artışını frenlemeyi amaçlayan geçici ihracat yasağı 15 Ağustos-31 Aralık arasında geçerli olacak.
Ukrayna ise tahıl ihracatını kısıtlama konusundaki kararını 25 Ağustos'ta verecek.