Rusya, devlet bütçesi gelirlerinde yüzde 40 düşüş bekliyor

Ülkede 2009 gelirlerinin 10,9 trilyon rubleden, 6,55 trilyon rubleye düşeceği tahmin ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rusya Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin'in devlet bütçesi gelirlerinde bu yıl yüzde 40 oranında düşüş beklediği bildirildi.

Rus İtar-Tass ajansı, Kudrin'in parlamentonun alt kanadı Duma'da milletvekillerine ekonomik durumla ilgili yaptığı açıklamada, 2009 gelirlerinin 10,9 trilyon rubleden (311 milyar dolar) 6,55 trilyon rubleye (185 milyar dolar) düşeceğini tahmin ettiğini söylediğini duyurdu.

Kudrin, ülkede bu yıl 0 büyüme oranı, mevcut harcamalara ve dışarıya kaçan 100 milyar dolar yüzünden bütçenin yüzde 6,1 oranında beklediklerini belirterek, ''Bu kriz şartlarına göre bile oldukça yüksek bir açık'' dedi.

Ekonomik kriz ham madde satışına dayalı ekonomiye sahip olan Rusya'yı sarsarken, geçen yıl yapılan bütçede petrolün varilinin bu yıl 95 dolar seviyesinde işlem göreceği tahmini yapılmıştı. Petrolün varilinin 41 dolara kadar inmesi, Rus bütçesindeki açığın her geçen gün artmasına neden oluyor.

Öte yandan, Merkez Bankası tarafından rublenin dolar ve avro karşısında kademeli düşüşüne izin vermesinden sonra Rus rublesinin dolar karşısındaki değeri 35,40 rubleye kadar inerek tarihinin en kötü seviyesine geldi.

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov da bugün yaptığı açıklamada, doların 36 rubleye kadar yükselebileceğini belirterek, Rusya'nın ruble politikasının değişmediğini ve yaşanan ayarlamaların gerekli düzeltmeler olduğunu söyledi.

Şuvalov, 386,5 milyar dolarlık döviz rezervine atıfta bulunarak, ''Tüm rezervlerimizi bu yıl içinde tüketmemeliyiz. Mevcut krizin 3 süreceğini tahmin ediyoruz ve Rusya'nın önümüzdeki yıllar için bu rezerve ihtiyacı var'' diye konuştu.