Rusya G-8'den çıkartılıyor

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius G-8 üyesi yedi ülkenin, Rusya’nın üyeliğini askıya aldığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA- Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius G-8 üyesi yedi ülkenin, Rusya’nın üyeliğini askıya aldığını açıkladı. 

Dünyanın en zengin ülkelerinin oluşturduğu G-8 topluluğunun yedi üyesinin aldığı karara gerekçe olarak Rusya’nın Kırım politikası gösterildi.

Rusya’nın Haziran ayında Soçi’de ev sahipliğini yapmasının planlandığı bu seneki G-8 zirvesinin hazırlıklarını 7 üye ülke daha önce aldıkları kararla askıya almıştı.

Fabius bugün Europe-1 radyosuna yaptığı açıklamada, “Rusya’nın katılımını askıya almaya karar verdik. Yedi lider ülke Rusya olmadan bir araya gelecektir” dedi ve başka bir açıklamada bulunmadı.

ABD ve Avrupa Birliği de bugün Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararı alındığını açıklamıştı.

Referandum uluslararası hukuka uygun

Kremlin Sarayı'ndaki Georgiyevski Salonu’nda parlamenterlere seslen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Kırım tarihi Rus toprağıdır. Kırım'daki referandum uluslararası hukuk kurallarına uygun gerçekleşti. Kırım çok milletli bir bölge. Burada üç resmi dil olmalıdır. Rusça, Ukraynaca ve Tatarca." dedi.

"Kırım, BM'nin şartlarına uygun bir şekilde bağımsızlığını ilan etti. Ukrayna da bu hakkını kullanmış ve SSCB'den çıkmıştı. Şimdi bunu Kırımlıların yapmasını neden istemiyorlar" diyen Putin, "Huruşev'in, Kırım'ı Ukrayna'ya verme kararı anayasaya aykırı olarak gerçekleşti. Milyonlarca Rus vatandaşı bir ülkede yatıp, başka bir ülkede uyandı. Kırımlılar, 1991 yılında onların bir elden başka bir ele patates çuvalı gibi verildiğini söylüyorlar. O dönemde Rusya kötü bir durumdaydı ve kendi çıkarlarını koruyamadı." şeklinde konuştu.

Putin, şöyle devam etti: "Bizi yaptırımlarla tehdit ediyorlar. Biz zaten bir dizi sınırlamayla yaşıyoruz. Rusya'yı köşeye sıkıştırma politikası bugün de devam ediyor. Politikalarımızı uyguladığımız için bizi köşeye sıkıştırmak istiyorlar. Ama her şeyin bir sınırı var.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne her zaman saygı duyduk. Sizi Rusya ile korkutanlara inanmayın. Biz Ukrayna'nın bölünmesini istemiyoruz, bizim buna ihtiyacımız yok. Kırım, asırlarca olduğu gibi orada yaşayan halkların toprağı olarak kalacak. Kırım bizim ortak mirasımız. Burası stratejik bir bölge ve sadece Rusya'nın sürdürülebilir egemenliği altında kalabilir."

Putin, "Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve yeni bir federal bölge oluşturulması" anlaşmasını imzaladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir