Rusya için ideal petrol fiyatı 75 dolar

Ahmet Coşkunaydın, Moskova'dan bildiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

MOSKOVA - Rusya için ideal petrol fiyatının ne olacağı açıklandı. Rusya federasyonu Başbakan Yardımcısı Igor Sechin ülkesi için en ideal petrol fiyatının varil başını yaptığı bir basın toplantısında gazetecilere duyurarak, olmasını arzu ettikleri petrol fiyatının varil başına değerini söyledi. Igor Sechin, halen var olan piyasa şartlarına göre 1 varil petrol fiyatının 75 dolar civarında seyretmesinin Rus ekonomisi için en ideal düzey olacağını ve bunun da ülkenin ekonomisinde ki dengeleri tam yerinde tutacağına inandıklarını söyledi.

Geçtiğimiz yılın Haziran ayında dünya petrol borsalarında 1 varil petrolün fiyatı 140 dolar düzeyindeydi. Daha sonra fiyatlar beklenmedik şekilde düşmüş ve 35 dolarlara kadar gerilemişti. Şu günlerde yeniden yükselme eğilimi gösteren petrolün 75 dolarlar düzeyini yakalaması bekleniyor.

Rusya Başbakan yardımcısı Igor Sechin, petrolde varil fiyatının ne olursa olsun, Rusya'nın bu yıl ve de gelecek yıl düşürmeyi hedeflemediklerini ve planlanan miktar üretimin sürdürüleceğini vurguladı.

Rusya da diğer petrol ihraç eden ülkeler örgütü OPEC gibi, düşen fiyatları yükseltmek için üretimde aşırı kısıntıya gitmekten yana değil. OPEC bu yılın sonlarına doğru yeni bir toplantı daha yaparak geleceğe yönelik petrol politikalarını belirleyecek. OPEC'in bu toplantılarına üye olmadığı halde Rusya Federasyonu da katılıyor. Rusya dışında bazı başka petrol zengini olan ve fakat OPEC üyesi olmayan ülkeler de toplantılarda temsil ediliyorlar.