Rusya Kalaşnikof'u üreten şirketi özelleştiriyor

Dünyanın en yaygın silahlarından Kalaşnikof tüfeğini üreten Rus Kalashnikov Kontsern şirketinin özelleştirileceği açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyada en çok kullanılan silahlardan biri olan ve AK-47 olarak da adlandırılan Kalaşnikof'u üreten Rus devletine ait Kalashnikov Kontsern şirketi özelleştiriliyor. 

İngiliz The Times gazatesinin haberine göre Rusya, Batılı ülkelerin Kırım'ın ilhak edilmesi sonrasında uyguladığı silah yaptırımları sonrasında şirketi özelleştirme kararı aldı. Yaptırımlar öncesinde şirketin silah satışlarının büyük bölümü ABD'ye yapılıyordu.

Rus hükümetinin, şirketin yüzde 26 hissesinin satışına onay verdiği ve anlaşmanın yakında imzalanacağı açıklandı. Kalashnikov Kontsern hisselerinin, halen şirketin yüzde 25'lik hissesini elinde bulunduran sanayici Aleksey Krivoruçko'ya satılacağı kaydedildi. Böylece Krivoruçko, şirketin çoğunluk hissesine sahip olacak.

Rus devletine bağlı sivil ve askeri sanayi üreticisi Rostec, 2013'teki kısmî özelleştirme kapsamında Kalashnikov Kontsern'in yüzde 49'unu satmıştı. Rostec'in elinde kalan diğer hisseleri de satmayı planladığı belirtiliyor.

Basitliği ve bakımının kolaylığı sayesinde dünya çapında yaygınlaşan Kalaşnikof tüfeğinin mucidi olan emekli Rus asker Mihail Timofeyeviç Kalaşnikof, 2013'te 94 yaşında hayatını kaybetmişti.