Rusya: Kendimizi ciddi olayların eşiğinde bulabiliriz

ABD Başkanı Trump'ın kimyasal saldırı iddiaları nedeniyle Suriye'ye bir askeri operasyona hazırlandığı iddiaları savaş endişesini artırıyor. ABD Donanması, "USS Harry Truman Uçak Gemisi"ni Akdeniz’e sevketti. Rusya ise ABD'yi sert şekilde uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye'nin Doğu Guta'nın Duma bölgesinde kimyasal silah kullandığı iddiası, Suriye'ye ABD öncülüğünde uluslararası bir operasyon düzenlenme ihtimalini yeniden gündeme getirdi.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, ABD'yi Suriye'ye karşı planlamakta olduğu her türlü eylemi uygulamaya geçirmekten sakınması yönünde uyardı. Nebenzia, "Tehditleriniz bizi ciddi şekilde endişelendiriyor, çünkü kendimizi bazı çok üzücü ve ciddi olayların eşiğinde bulabiliriz" dedi.

Rusya Federasyon Konseyi Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Yevgeniy Serebrennikov da, ABD’nin Suriye’de Rus ordusunu vurması halinde derhal karşılık vereceklerini söyledi. Rusya'nın Lübnan Büyükelçisi Aleksandır Zasypkin ise, Suriye'ye fırlatılacak her Amerikan füzesinin havada vurulacağını ve fırlatma rampalarının da hedef alınacağını belirtti.

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Rusya'da şahin milletvekillerinin Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Suriye'ye saldırı düzenlemesi halinde ABD füzelerini vurma çağrısı yaptıklarını yazdı.

Batılı ülkeler anlaştı

Öte yandan Batılı ülkelerin liderleri, kimyasal saldırı iddialarının ardından birlikte çalışma konusunda uzlaştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, olası bir saldırının kanıtlanması halinde Suriye hükümetine ait kimyasal tesisleri vuracağını söyledi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Suriye'ye düzenlenecek bir askeri operasyona ülkesinin de katılabileceğini açıkladı.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Suriye'de kimyasal silah kullanıp kullanılmadığını araştıracak fakat bunu kimin kullanmış olabileceğine yönelik bir değerlendirmede bulunmayacak.

'ABD destroyeri Suriye karasularına yaklaştı' iddiası'ABD destroyeri Suriye karasularına yaklaştı' iddiası

ABD'den Akdeniz'e askeri sevkıyat

ABD yönetiminin Suriye'ye bir askeri operasyon konusunda askeri seçenekler üzerinde çalıştığı iddia edilirken, ABD Başkanı Donald Trump "Hiçbir ihtimal olasılık dışı değil" dedi ve planlara odaklanmak için hafta sonu Latin Amerika'ya yapacağı ilk resmi ziyareti iptal etti.

Trump'ın Doğu Guta'daki kimyasal saldırı iddialarına askeri bir yanıt verilmesi için Cumhuriyetçi senatörlerin baskısı altında olduğu belirtiliyor.

Öte yandan ABD Donanması'nın dün "USS Harry Truman Uçak Gemisi" ve beraberindeki 7 savaş gemisini Akdeniz’e sevk ettiği bildirildi. USS Harry Truman uçak gemisi grubunun bölgeye sevkedilmesi, geminin Suriye’ye karşı muhtemel bir operasyona katılmak üzere gönderildiği yorumlarına neden oldu.

Avrupa'da havayollarına 'Suriye'ye füze saldırısı' uyarısıAvrupa'da havayollarına 'Suriye'ye füze saldırısı' uyarısı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir