Rusya MB büyüme tahminini düşürdü

Rusya MB Batılı ülkelerin yaptırımlarının 2017 sonuna kadar sürmesini bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Merkez Bankası 2015'te ekonomide sıfır büyüme beklediğini, 2016'da ise yüzde 0.1 büyüme kaydedileceğinin tahmin edildiğini açıkladı.              

Merkez Bankası açıkladığı üç yıllık para politikası stratejisinde, Batılı ülkelerin Rusya'ya karşı uyguladıkları yaptırımların 2017 sonuna kadar devam etmesinin beklendiğini de belirtti.
             
Merkez Bankası tarafından açıklanan olumsuz beklentiler iki dış kaynaklı önemli şok olarak değerlendirilen petrol fiyatlarındaki düşüş ve Batılı ülkelerin Ukrayna nedeniyle uyguladığı finansal yaptırımlarının yarattığı etkiyi vurguluyor.
              
Banka tahminlerini, Ural petrolünün varil fiyatının 2015'te toparlanarak ortalama 95 dolar olacağını, ancak 2017 sonunda yeniden 90 dolara gerileyeceğini varsayarak yaptığını da belirtti.
              
Rusya Merkez Bankası Eylül'de açıkladığı tahminlerde 2015 büyüme beklentisini yüzde 1, 2016 beklentisini ise yüzde 1.8-2.0 aralığında belirlemiş, petrolün varil fiyatının ise toparlanarak 100 doların üzerine yükseleceğini öngörmüştü. 
Ancak bu beklentiler daha sonra önemli ölçüde revizyona uğradı.
              
Banka yaptığı revizyonlar çerçevesinde ayrıca, net özel sektör sermaye çıkışlarına ait beklentisini bu yıl için 128 milyar dolara, 2015 için ise 99 milyar dolara yükseltti.

Bu konularda ilginizi çekebilir