Rusya, Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanıdı

Gürcistan, Rusya'nın tavrını "ilhak" olarak değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Rusya'ya başvuruda bulunan Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarının tanınması talebini kabul etti.

Medvedev, Rus televizyonlarından ve radyolardan canlı yayımlanan açıklamasında, Gürcistan'ın Zviad Gamsahurdiya döneminde bu cumhuriyetlerde "soykırım girişiminde bulunduğunu" ve Mihail Saakaşvili yönetiminin de aynı yöntemi tercih ettiğini öne sürerek, "Her iki olayda da Gürcü Osetleri soykırımdan Rusya kurtarmıştı" dedi. Medvedev, Rusya'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu ve başından beri bu sorunun diplomatik yollardan çözülmesi taraftarı olduğunu ama Gürcü yönetiminin son saldırısıyla da böyle bir gündeminin olmadığını ve tek seçeneklerinin şiddetten yana olduğunu gösterdiğini söyledi.

Güney Osetya ve Abhazya'nın Rusya'ya yaptığı başvurunun dün Rus parlamentosunun alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi'nde kabul edildiğini hatırlatan Medvedev, "Bu konuda artık bizim de bir karar almamız gerekiyor. İlgili bütün uluslararası hukuku göz önünde bulundurarak bu cumhuriyetlerin bağımsızlıklarını tanıyoruz" dedi. Medvedev, "İnsanların hayatını kurtarmanın tek yönteminin bu olduğunu düşünerek diğer devletlerin de bu konuda Rusya'yı örnek alarak hareket etmesini istiyoruz" diye konuştu.

"Rusya'nın kararı ilhaktır"

Gürcistan, Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev'in Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımasını, "ilhak" olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Giga Bokeria, "Bu karar, Gürcistan'ın parçası olan bu toprakların açıkça ilhakıdır" diye konuştu.

Öte yandan, Rusya'nın açıklamasının ardından Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, güvenlik konseyini acil toplantıya çağırdı. Bu toplantıda Rusya'nın bu kararı geniş şekilde ele anılacak ve değerlendirilecek.