Rusya "yuan"la rahatlayacak

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı uzmanı Wang, "Rusya'nın Çin'le ticaretini yuan ya da ruble üzerinden yapma isteği her iki ülkeye de fayda sağlayacak." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı uzmanlarından Tao Wang, Rusya'nın Çin'le ticaretini Çin para birimi yuan ya da Rus rublesi üzerinden yapma isteğinin her iki ülkeye de fayda sağlayacağını, özellikle Rusya'yı batı yaptırımları karşısında rahatlatacağını bildirdi. 

Çin ve Rusya geçen yıl 400 milyar dolar değerinde doğalgaz satış anlaşması imzaladı. Ardından her iki ülke bu ticarette kullanılacak para biriminde dolara alternatif arayışına girdi. Doğalgaz alım satımında Çin yuanı ve Rus rublesinin kullanılması gündeme geldi. Para birimi konusundaki gelişmeleri değerlendiren Wang, "Rus ekonomisi zayıf durumda. Çin ile ticarette yuan kullanılması durumunda ülke için ekonomik riskler azalacaktır" değerlendirmesinde bulundu.  

Anlaşma kapsamında doğalgaz ticaretinde yuan kullanılması durumunda Çin'in para biriminin uluslararası alanda da ön plana çıkacağını dile getiren Wang, "Yuan kullanılırsa sadece Rus ekonomisi anlık rahatlama yaşamayacak. Bunun yanı sıra her iki ülke için yatırım ve ticaret masrafları azalacak. Rusya'nın Çin'le ticaretini yuan ya da ruble üzerinden yapma isteği her iki ülkeye de fayda sağlayacak. Bu durum özellikle Rusya'yı batı yaptırımları karşısında rahatlatacak. Yuan ve rublenin kolayca birbirine çevrilebilecek para birimi olmaması buradaki en büyük handikap" diye konuştu.  

Vakfın Moskova uzmanı Aleksandr Gabuev de Rusya ve Çin arasında, ABD doları yerine yerel para birimi kullanılmasının Avrupa Birliği ve ABD'ye ciddi bir mesaj olacağını savundu.  

Daha dengeli ve güvenilir bir uluslararası para biriminin oluşturulmasında yerel para birimlerinin büyük rol üstleneceğini anlatan Gabuev, "Çin yuanı, bu durum için büyük fırsat. Çin, kendi para birimini uluslararası arenada daha fazla tanıtma ve kullanıma açma imkanına sahip olacak. Batı yaptırımlarından dolayı zor durumda olan Rusya da yuanı bir önlem olarak kullanabilir. Batı bankalarındaki hesaplarının kapatılma ihtimalini de göz önünde bulunduran Rusya, ileride dolar ve avroya erişiminin kolay olmayacağının farkında. Her iki ülke yatırımcıları için ortak payda ise kambiyo zararından kurtulacak olmaları. Bu noktada tek bir problem ortaya çıkıyor, o da mevcut durumda Rus rublesinin etkili bir şekilde kullanılamayacak olması. Yuan daha doğal bir seçim gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.  

Rusya ve Çin, on yıl süren pazarlıkların ardından 21 Mayıs 2014'te kritik bir enerji anlaşmasına imza attı. 

Gazprom ve Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) arasındaki yaklaşık 400 milyar dolar değerindeki anlaşma, yıllık 38 milyar metreküp doğalgazın 30 yılı aşkın süre Çin'e satışını öngörüyor. Çin'e 2018'de başlayacak gaz sevkıyatı, Rusya'nın Avrupa'ya sattığı gazın yaklaşık beşte birine denk geliyor. 

Gazprom Export Genel Müdürü Elena Burmistrova, geçen Salı günü yaptığı açıklamada, doğalgaz ticaretinin ruble ve yuan üzerinden yapılabileceğini belirtmişti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir