Rusya: Suriye ordusu ateşkese uyacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Suriye'nin başkenti Şam'a bağlı Doğu Guta'da yarından itibaren insani mola talimatı verdiği duyuruldu. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, Suriye ordusunun da geçici ateşkese uyacağı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Doğu Guta'da 'insani mola' talimatı verdiğini belirterek, "Söz konusu talimat doğrultusunda sivil kayıpların yaşanmaması için yarından itibaren Doğu Guta'da her gün saat 09.00 ile 14.00 arasında insani mola verilecek" dedi.

Şoygu, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Suriye'de ateşkese yönelik kararın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından kabul edildiğini hatırlattı.

Kararın ardından Putin'in, Doğu Guta’da insani mola verilmesi talimatı verdiğini belirten Şoygu, "Söz konusu talimat doğrultusunda, sivil kayıpların yaşanmaması için yarından itibaren Doğu Guta'da her gün saat 09.00 ile 14.00 arasında insani mola verilecek. Sivillerin bölgeyi terk etmesi için de insani koridor oluşturulacak." diye konuştu.

Peskov: Doğu Guta’da teröristler sivil halkı rehin aldı

Rusya Devlet Başkanı Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Suriye’deki gelişmelerden endişe duyduklarını ifade ederek, "Doğu Guta’da teröristler sivil halkı rehin aldı." dedi.

Rus haber ajansı RIA Novosti’de yer alan habere göre Peskov, Suriye’nin Doğu Guta bölgesindeki gelişmelerin Rusya, Fransa ve Almanya liderleri tarafından ele alındığını hatırlatarak, ”Suriye’deki gelişmeler hakikaten görüşüldü. Bu gelişmelerden çok endişeliyiz. Bildiğiniz üzere Doğu Guta’daki teröristler çatışmalara son vermeden sivil halkı rehin aldı" derken, bu gelişmenin durumun gerginliğini artıracağına işaret etti.

Peskov ayrıca, ”Bunun yanı sıra Rusya Savunma Bakanlığının Doğu Guta’ya kaçan teröristlerin provokasyon olarak kimyasal silah kullanabileceğine ilişkin açıklamasına dikkatinizi çekmek isterim. Dolayısıyla Doğu Guta’da durum çok gergin kalıyor” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan en son açıklamada ise, Suriye ordusunun da geçici ateşkese uyacağı bildirildi.

Yevtuşenko: Ateşkese rağmen saldırıla devam ediyor

Rusya Ateşkes İzleme Merkezi Başkanı Yevtuşenko ise yaptığı açıklamada "Ceyş el-İslam grubunun ateşkes açıklamalarına rağmen Şam'a yönelik havan topu saldırıları devam ediyor. Son bir haftada, Doğu Guta mahallesinden Şam'ın sivil mahallelerine yönelik 228 mermi atıldı. Saldırılar yüzünden 4 kişi hayatını kaybederken 16'sı çocuk 50'den fazla kişi yaralandı" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye genelinde 30 günlük ateşkes kararına rağmen Doğu Guta'daki durumun kötüleştiğini belirten Yevtuşenko, tek komuta altında faaliyet gösteren Ceyş el-İslam, el-Nusra Cephesi, Ahrar üş-Şam ve diğer yasadışı silahlı oluşumların ateşkesi bozduğunu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce rehineyi tutmaya devam ettiklerini de sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir