Rusya, Suriye'de ABD'yle işbirliğini askıya aldı

Suriye'de ABD'yle işbirliğini askıya alan Rusya, Suriye'de Rus hava kuvvetlerinin faaliyet gösterdiği bölgelerde uçan tüm cisimleri hedef olarak kabul edeceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD öncülüğündeki uluslararası IŞİD karşıtı koalisyonun Suriye uçağını düşürmesi hakkında açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, 'Suriye hava sahasındaki kazaları önleme memorandumu' kapsamında ABD'yle yapılan işbirliğini askıya aldığını duyurdu. Bakanlık, ABD'nin saldırıdan önce Rusya ile iletişim kanalını kullanmadığını vurguladı.

Koalisyonun, Rakka'da Suriye ordusuna ait Su-22 savaş uçağının düşürüldüğü operasyon sırasında, havada yaşanabilecek kazaların önlenmesi için Rusya'yla kurulan iletişim kanallarını kullanmadığını belirten Rusya Savunma Bakanlığı, memorandum kapsamında ABD'yle yürütülen işbirliğinin bugün itibarıyla askıya alındığının altını çizdi.

Sputnik'in haberine göre, "Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri, o sırada Suriye hava sahasında operasyon düzenliyordu. Ancak koalisyon güçleri, Suriye hava sahasında kazalardan kaçınmak için Katar'daki hava üssüyle Hmeymim'deki Rus üssü arasındaki mevcut iletişim kanalını kullanmadı" diyen bakanlık, ABD uçaklarının Suriye ordusuna yönelik tutumunu 'uluslararası hukukun en ciddi ihlali' ve 'saldırganlık eylemi' olarak nitelendirdi.

Tüm uçan cisimler hedef olacak

Diğer taraftan, Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'de Rus hava kuvvetlerinin faaliyet gösterdiği bölgelerde uçan tüm cisimleri hedef olarak kabul edeceğini açıkladı.

Rus haber ajanslarında yer alan açıklama, ABD'nin dün Rakka'nın güneyinde Suriye'ye ait bir savaş uçağını düşürmesinin ardından gelirken, Washington bu uçağın ABD destekli güçlerin yakınlarını bombaladığını, Şam ise uçağın İslam Devleti'ne karşı görevdeyken düşürüldüğünü savunuyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD ile Suriye'de hava kazalarının önlenmesi için sürdürülen iletişimi bugünden itibaren askıya aldığını da açıkladı.

Rusya, ABD'nin Suriye'ye ait uçağı düşürürken Rusya ile sözkonusu iletişim kanalını kullanmadığını açıkladı.