Rusya, Suriye'deki ılımlı gruplarla anlaştı

Rusya, Suriyeli ılımlı gruplar ile ülkenin Doğu Guta bölgesinde kurulacak gerilimi düşürme bölgesine ilişkin anlaşmaya vardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rus haber ajansı RIA Novosti’nin, Rusya Savunma Bakanlığına dayandırdığı açıklamaya göre, Mısır’ın arabuluculuğuyla Kahire’de bir araya gelen Rus yetkililer ve Suriyeli ılımlı gruplar arasında bir anlaşma imzalandı.

Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde gerilimi düşürme bölgesinin nasıl kurulacağına dair detayların şekillendirildiği anlaşma, Doğu Guta’da kurulacak gerilimi düşürme bölgesinin sınırlarını, bölgedeki güçlerin konuşlanacağı yerleri ve yetkilerini de belirliyor.

Anlaşmaya göre, Doğu Guta’ya gidecek ilk insani yardım konvoyunun da gelecek günlerde bölgeye sevk edilmesi planlanıyor.

Rusya, Türkiye ve İran arasında, Astana’da mayıs ayında imzalanan anlaşmayla, Doğu Guta’yı da içeren dört "gerilimi düşürme bölgesi" üzerinde uzlaşma sağlanmıştı.

Suriye hükümetinden açıklama

Rejimin Savunma Bakanlığının internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, "Ordu ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı, Şam kırsalında yer alan Doğu Guta’nın bazı bölgelerine yönelik askeri operasyonlarının cumartesi 12.00'den itibaren durdurduğunu duyuruyor. Herhangi bir ihlale uygun şekilde karşılık verilecek." ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, tek taraflı ateşkesin ne zamana kadar süreceğine ilişkin bilgi verilmedi.

Rejimin son 1,5 aydır hava saldırılarını yoğunlaştırdığı Doğu Guta, yaklaşık 5 yıldır rejim ve destekçisi yabancı terörist grupların askeri kuşatması altında bulunuyor.