Rusya Tatar liderlerinin Kırım'a dönmesini yasakladı
Kırım Milli Meclisi, Rusya'yı Tatar toplumunun liderlerinin Kırım'a dönmesine izin vermemekle suçladı
KİEV - Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım'ı ilhak eden Rusya'yı Tatar toplumunun liderlerinin yarımadaya dönmesine izin vermemekle suçladı.
Kırım Tatar Milli Meclisi'nin internet sitesinde yer alan açıklamada Ukrayna parlamentosu üyesi ve Tatar meclisi eski başkanı Mustafa Cemilev'e Kırım'a girmesini beş yıl süreyle yasaklayan bir uyarı yazısı verildiği belirtildi. Uyarının Cemilev'e Ukrayna'dan Kırım'a geçerken verildiği ifade edildi.
Açıklama ile birlikte yayımlanan fotoğrafta, imza ve antet içermeyen bir kağıtta "Rusya Federasyonu'na giriş izni olmadığına dair uyarı" yazdığı görülüyor. Uyarı yazısında "Ukrayna vatandaşı... Mustafa Dzhemilev'in" Rusya'ya girişinin federal yasa gerekçe gösterilerek 19 Nisan 2019'a kadar yasaklandığı belirtiliyor.
Rusya federal göç hizmetleri idaresi konu hakkında açıklama yapmaktan kaçınırken, dışişleri bakanlığından da açıklama yapılmadı.
Kırım meclisinin açıklamasında uyarı yazısının kim tarafından verildiği belirtilmedi. Rusya, Ukrayna'nın toprağı Kırım'ı Mart ortasında ilhak etmesinden bu yana henüz tüm sınır geçişlerini idare edecek bir yapı kurmadı.
Ukrayna'nın Rusya tarafından desteklenen cumhurbaşkanının devrilmesinden bu yana Kırım'da sınır geçiş noktaları Rusya yanlısı yerel milislerin kontrolü altında bulunuyor.
Sadece bir gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım Tatarları'na karşı bir iyi niyet gösterisinde bulunarak Sovyet lideri Josef Stalin tarafından 1940'larda verilen sürgün emrinin hukuka aykırı olduğuna dair kararı imzalamış ve Kırım Tatarları ile diğer azınlıkların özerk haklarını garanti altına almıştı.
Nazi Almanya'sına yardım ettikleri gerekçesiyle Orta Asya'ya sürülen Tatarlar 1980'lerden itibaren Kırım'a dönmeye başlamış, geri dönüş 1991'de Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla hızlanmıştı.
Kırım nüfusunun yaklaşık yüzde 12'ini oluşturan 300,000 kişilik Tatar toplumu Rusya'nın Kırım'ı ilhakına karşı çıktı.
Tatar Milli Meclisi Kırım Tatarları'nın temsil organı olarak Ukrayna devleti tarafından 1990'lı yıllarda kabul edildi. Cemilev kurulduğu 1991'den geçen yıla kadar meclise başkanlık yaptı.
Açıklamada meclisin başkan yardımcısı Aslan Ömer Kırımlı'nın da benzer bir uyarı aldığını ifade etti.
Açıklamada Cemilev'in durumu, "Nasıl bir 'medeniyet' ile karşı karşıya olduğumuzun bir belirtisi" şeklinde nitelediği belirtildi. Cemilev geçen ay Putin ile görüşmesinde Kırım'ı ilhakın uluslararası hukuka aykırı olduğunu söylemişti.
Kırım'da Tatarlar ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında gerilim sürüyor. Açıklamada dün tatil dolayısıyla büyük ölçüde boş olan meclis binasına kamuflaj kıyafeti giyen kişilerin zorla girerek Ukrayna bayrağını indirdiği belirtildi.