Rusya, Türkiye ile ürün bazlı temaslara başladı

AB ve ABD'den gıda ithalatını kısıtlayacak Rusya, Türkiye'den ithalat için ürün bazlı temaslara başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Rusya, ABD ve Avrupa Birliği'nden yaptığı gıda ithalatına ciddi kısıtlamalar getireceğini açıklamasının ardından, beyaz et ürünleri ve meyve sebze başta olmak üzere ihtiyacını karşılayabilmek için Türkiye ile ürün bazlı temaslara başladı.

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, yıllık 540,000 ton kanatlı ürün ithalatı yapan Rusya mevcut durumda Türkiye'den alım yapmazken; son 3-4 gün içinde Rusya'dan Türk firmalara "mekanik ayrılmış et" ürünlerine yönelik ithalat talepleri gelmeye başladı.

BIST'te işlem gören Banvit ve Pınar Et şirketleri de olumlu etkilenecek

Beyaz Et Sanayicileri Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, "Rusya'daki gelişmelerin ardından Türk ve Rus firmalar arasındaki temaslar son birkaç günde yoğunlaştı" dedi. Rusya'nın ithalatının bir kısmını Türkiye'ye yönlendirmesi durumunda, BIST'te işlem gören Banvit ve Pınar Et şirketlerinin de olumlu etkileneceği belirtiliyor.

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, Rusya'nın AB ülkelerinden yıllık 1 milyon tonun üzerindeki meyve-sebze ithalatından da Türkiye önemli bir pazar kazanabilir.

 ABD'den kümes hayvanı ürünü ithalatının askıya alındığı açıklandı

Rusya'nın 2013 yılındaki toplam gıda ithalatında Türkiye 1.68 milyar dolar ile beşinci sırada yer aldı. Rusya, Ukrayna'daki isyancıları desteklediği için kendisine yaptırım getiren ABD ve AB'den yaptığı gıda ithalatına ciddi  kısıtlamalar getirmeyi kararlaştırdı. Rus veterinerlik yetkilileri, ABD'den kümes hayvanı ürünü ithalatının askıya alındığını açıkladı.

Koca, "Rusya, mekanik ayrılmış et diye tabir edilen tavuk kıymalarını AB'den alırdı. Son 3-4 günde bu ürünlerin ithalatı için Rusya'dan Türk firmalara yoğun şekilde görüşme teklifleri ve fiyat talepleri gelmeye başladı. Sadece biz Beypiliç olarak 20-30 fiyat teklifinde bulunduk" dedi ve ekledi:

"Türkiye pazarında mekanik ayrılmış et kullanımı yasak. Bunun ihracatını da çok sınırlı olarak yapıyorduk. Şimdi yeni bir pazar yaratılacak olması, üreticiler için önemli. Piliç eti için ise henüz temas başlamadı."

Rusya, fiyatları yüksek bulduğu için Türkiye'den piliç eti ihracatı yapmıyor ve daha ucuz olduğu için ABD'li üreticilerle çalışıyordu. Geçen yıl 540,000 ton kanatlı ürün ithalatı yapan Rusya'nın bu yıl 530,000 ton ithalat yapması bekleniyor.

Rusya'ya ihracatta Türkiye'nin en büyük rakibinin Brezilya olduğunu belirten Koca, "Ürünlerimiz daha pahalı olduğu için tüm talebin bize kayacağı düşüncesinde değilim. Ancak fiyatta da anlaşılırsa, önemli bir potansiyel bulunuyor" dedi. Koca'nın verdiği bilgiye göre, geçen yıl 1.9 milyon ton üretim yapılan Türkiye beyaz et pazarı 5-5.5 milyar dolar büyüklüğe sahip. Bunun 396,000 tonunu oluşturan sektör ihracatı ise 656 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Rusya'nın ithalatın bir kısmını Türkiye'ye kaydırması halinde BIST'te işlem gören Banvit ve Pınar Et gibi şirketlerin de olumlu etkileneceğini söyleyen Finans Invest Analisti Melda Ağırdaş ise, "Gelişmeleri pozitif olarak değerlendirebiliriz. Türkiye Rusya'ya bir yaptırımda bulunmadığı için, Rusya ithalat taleplerini buraya kaydırabilir. Ancak, Rusya'nın bu ürünleri resmi olarak Türkiye'den alacağını belirtmesi lazım" dedi.
              
Balık ve sebze-meyve ihracatında artış bekleniyor

Rusya'nın gıda ürünleri ithalatında ABD ve AB'ye getireceği sınırlamadan Türkiye'nin olumlu etkilenebileceği bir diğer alanın meyve-sebze ihracatı olduğu belirtiliyor.
Türkiye'nin Rusya'ya yıllık 1.2 milyon ton meyve sebze ihracatı bulunduğunu söyleyen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı "Bunun parasal karşılığı 1 milyar doların
üzerinde. Rusya'nın AB'den de Türkiye kadar ithalatı bulunuyor. Rusya'nın ithalatı Türkiye'ye kaydırma olasılığı karşısında son gelişmeleri yakından takip ediyoruz" dedi ve ekledi:

"Türkiye'ye yönelebilecek talebin büyüklüğünü tahmin etmek şu aşamada çok zor. Ancak Rusya'ya meyve-sebze ihracatını iki katına çıkarma imkanımız var."

Satıcı'nın verdiği bilgiye göre, Türkiye Rusya'ya meyve sebze kalemi içerisinde en fazla narenciye, domates ve üzüm ihraç ediyor.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun da, "Ruslar daha çok Yunanistan'dan balık ithalatı yapıyordu. Bu durumda Yunan balıkçıları geri planda kalacak. Rusya'ya mevcut ihracatımızın yüzde 30'u bulacak şekilde artabileceğini düşünüyorum" dedi.
              
"Rusya'da enflasyon artışı, Türkiye'ye olumsuz yansıyabilir"

Diğer yandan DEİK Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, yeni pazarlar aramak zorunda kalan Rusya'nın daha pahalıya ithalat yapmak zorunda kalabileceği; bunun da fiyat artışı, enflasyon ve iç talepte azalmayı beraberinde getireceğini belirterek; Rusya ekonomisinde yaşanacak bir durgunluğun Türkiye'ye olumsuz etkileri olabileceğini söyledi. Özilhan, "Yaptırımlar kademe kademe ilerliyor. Ancak Rusya ekonomisi etkilenmeye başladı. Ruble değer kaybetti, talepte daralma başladı, ekonomideki büyüme yavaşladı" dedi ve ekledi:

 "Rusya, Türkiye'nin önemli bir ticaret ortağı. Ekonomideki kötüleşmenin ticaret ve Rusya'dan gelen turist sayısı açısından Türkiye'ye olumsuz yansıması olabilir. Talepte düşüş de Rusya'da üretim yapan Türk firmaları olumsuz etkilemeye başlayabilir." 

TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin 2013 yılında Rusya'ya ihracatı 7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir