Rusya, Ukrayna ile ticaret anlaşmasını askıya aldı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ile imzalanan Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması'nı 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren askıya alan kararı imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rusya'nın Ukrayna ile imzaladığı Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması'nın askıya alınmasına ilişkin kararı onayladığı bildirildi. 

Rusya'nın resmi belgelerinin yayınlandığı internet sitesinde, Ukrayna ile imzalanan Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması'nı 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren askıya alacak kararın Putin tarafından imzalandığı duyuruldu. 

Kararda, "Rusya'nın çıkarlarını ve ekonomik güvenliği etkileyen istisnai durumlar ve alınması gereken tedbirler nedeniyle 18 Ekim 2011 yılında St. Petersburg'ta Ukrayna ile imzalanan Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması'nın askıya alındığı" kaydedildi. 

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri arasında Serbest Ticaret Bölgesi'nin oluşturulmasını öngören anlaşma, 18 Ekim 2011'de St. Petersburg'ta düzenlenen BDT Hükümet Başkanları toplantısında sekiz üye ülkenin temsilcileri tarafından imzalanmıştı. 

Anlaşma, Rusya, Belarus ve Ukrayna'nın ülkelerindeki onay sürecini tamamlamasının ardından 20 Eylül 2012 tarihinde yürürlüğe girmişti. 

Onay sürecinin daha sonra tamamlandığı Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan, Özbekistan ve Moldova, Serbest Ticaret Bölgesi'ne dahil olurken, Tacikistan'da ise onay süreci henüz tamamlanmadı.