Rusya ve ABD çözüme ulaşamadı

Ülkeler füze kalkanı kontrolüyle ilgili anlaşmalar konusundaki görüş ayrılıklarını gidermek için biraraya geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

MOSKOVA - Rusya ve ABD, füze kalkanı ve silahlanmanın kontrolüyle ilgili anlaşmalar konusundaki görüş ayrılıklarını gidermek için biraraya geldi, ancak çözüme ulaşılamadı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rus ve ABD heyetlerinin bugün Moskova'daki görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Rusya tarafının mevcut görüşmelerden memnun olduğunu belirterek, ''Kilit konularda yaklaşımlarımız arasındaki farkları gideremedik'' dedi.

ABD heyetine başkanlık eden ABD Devlet Silah Kontrol ve Uluslararası Güvenlik Bölümü Müsteşarı John Rood da yaptığı açıklamada, bugün yapılan heyetlerarası görüşmelerde sonuca ulaşamadıklarını, ancak Rusya tarafının kaygılarını dinlemelerinin kendileri açısından yararlı olduğunu söyledi.

Rood, kendileri açısından Rusya ve ABD'nin bu tip konularda ayrıntılı görüşmeleri sürdürmesinin önemli olduğunu vurguladı.

ABD, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya yerleştirmeyi planladığı füze kalkanının İran'dan gelebilecek tehdide karşı olduğunu ileri sürerken, Moskova ise bunun gerçek amacının Rusya'nın nükleer caydırıcılığını zayıflatmak amacı taşıdığını düşünüyor.

Rusya ve ABD heyetleri arasında bugün yapılan görüşmede, gelecek yıl sona erecek olan 1991 yılında imzalanan Stratejik Silahların Sınırlandırılması Anlaşması'nın (START) uzatılması konusu da ele alındı.