Rusya ve İran'dan ABD'ye sert tepki

Rusya, İran ve Kuzey Kore'ye yeni yaptırımları öngören yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi'nden geçmesi sonrası iki ülkeden sert tepki geldi. Rusya, ilişkilerin gelişmesi için açık kapı bırakılmadığını belirtirken, İran da bu durumun hukuka aykırı olduğunu savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Temsilciler Meclisinde dün kabul edilen tasarıyla Rusya, İran ve Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar getiriliyor. Trump'ın Rusya'ya yaptırımları hafifletmek istemesi durumunda önce Kongre'nin onayını alması gerekecek.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan tarafından, "Tarihin en geniş kapsamlı yasa tasarılarından biri" sözleriyle nitelendirilen pakette Rusya, İran ve Kuzey Kore yönetimlerine birçok alanda yeni yaptırımlar uygulanacak.

Yaptırımlar Yoluyla Amerika'nın Düşmanlarıyla Mücadele" başlıklı yasa tasarısı, Temsilciler Meclisinde 3'e karşı 419 vekilin oyu ile kabul edildi.

Bu tasarıya İran ve Rusya sert tepki gösterdi.

'ABD alan bırakmadı'

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, "ABD'nin yeni yaptırımları Rus-Amerikan ilişkilerinin yakın gelecekte geliştirilmesi için alan bırakmadı. Yeni yaptırımlar Rus-Amerikan ilişkilerini daha önce karşılaşılmadık bir duruma getirdi" dedi.

'Sert tepkiyle karşılanacak'

Mehr'in haberine göre İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Irakçi, Yaptırımlara dair basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “ABD Temsilciler Meclisi'nin İran karşıtı düşmanca tutumu uluslararası hukuka aykırı olduğundan dolay ülkemizin sert tepkisiyle karşılanacaktır” dedi.