Rusya yanlıları hükümete meydan okuyor

Ukrayna’nın doğusunda işgal eylemlerini sürdüren Rusya yanlısı ayrılıkçılar, hükümetin kendilerine teslim olmaları için tanınan süreye meydan okumaya devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GORLİVKA - Hükümetin kendilerine teslim olmak için tanıdığı süreden saatler sonra eylemlerine hız verdikleri görülen ayrılıkçılar, dün Donetsk kentine bağlı Slovyansk kasabasındaki bir askeri havaalanı ile Gorlivka kasabasındaki bir polis merkezini ele geçirdi.

Yüzlerini maskelerle gizleyen gençlerden oluşan bir grup, Gorlivka polis bölge merkezine taşlar ve gaz bombalarıyla saldırı düzenledi. Zorlanmadan binadan içeri girerek binayı ele geçiren ayrılıkçılar içerdeki ofisleri yağmaladı.

Daha sonra ayrılıkçılarla birlikte hareket eden kadınlardan oluşan bir grup, ofislerdeki bilgisayarlara ait disk sürücüleriyle birlikte binadan çıktı. Binanın dışında araç lastikleriyle derme çatma bir barikat kuran grup, barikatın üstüne "Donetsk Halk Cumhuriyeti" yazılı bir pankart ve Rus bayrakları astı.

Moscow Times gazetesinin verdiği habere göre, çoğu ayrılıkçı militanların safına geçen polis merkezindeki polislere, bundan böyle kendini Rus ordusunda bir albay olarak tanıtan üniformalı bir şahıstan emir alacakları bildirildi. Polise, üniformalarına Rusya yanlısı militanların sembolü olan turuncu ve siyah "St. Giorgi şeritleri" iliştirmeleri emri verildi. Daha sonra  çok sayıda polis, merkezin içinde tamamı yeni ittifakın sembolü olan şeritleri takan ayrılıkçı milislerle işbirliği yaparken görüldü.

Ayrılıkçı militan grubunun lideri Aleksandr Sapunov, dün gece polis merkezinde düzenlediği basın toplantısında yerel gönüllülerden oluşan “halk meşru müdafa gücünün" kurulmuş olduğunu ve binanın bu güç tarafından korunacağını söyledi.

Grubunun, Lugansk ve Slovyansk’taki benzer ayrılıkçı gruplarla ortak meşru müdafaa ittifakları kurduklarını belirten Sapunov, Ukrayna’daki seçkin polis gücü olan Berkut’un (Altın Kartal) eski üyesi Aleksandr Şuljenko’nun Donetsk'in yeni polis şefi olarak atandığını duyurdu. Suljenko, 20-21 Şubat tarihlerinde Kiev’de 80’i aşkın kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıya katılanlar arasında bulunuyordu.

Kendini Pavel olarak tanıtan ayrılıkçı grup üyesi bir kişi, AA muhabirine, Ukraynalı aşırı milliyetçi Pravy Sektor (Sağ Kesim) örgütünün saldırı düzenleme ihtimaline karşı hazırlıklı olduklarını söyledi. Pavel, "Lugansk ve Slovyansk’tan yardım aldık. Onlar için hazırlıklıyız” dedi.

Basın toplantısının ardından  aşırı milliyetçilerin kurduğu radikal Russky Bloku’nun lideri polis merkezindeki polisler tarafından karşılandı.

Kırım’daki kaynaklar, bölgedeki AA muhabirine, Russky Bloku’nun Ukrayna’daki olaylarda yer almak amacıyla Kırım yarımadasından otobüslerle Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk kentine gittikleri bilgisini vermişti. Gorlivka'daki örgüt mensuplarının da Kırım'dan gelmiş olabileceği belirtiliyor.

Gorlivka’da meydana gelen olayların ardından Slovyansk’taki askeri bir havaalanı da gece yarısı operasyon düzenleyen Rusya yanlısı ayrılıkçı militanların kontrolüne geçti. Rus ordusu üniformaları giyen, en son model Kalaşnikof silahlarla donatılmış yüzleri maskeli Rusya yanlısı militan grubun, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde şubat ayı sonlarında görülen operasyonlara benzer bir şekilde askeri havaalanını ele geçirdiği kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir