Rusya yanlıları referandumdan çıkan ayrılık kararını kutluyor

Ukrayna'da Rusya yanlıları referandumdan çıkan ayrılık kararını kutluyor, AB Rusya'ya yaptırımları güçlendiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DONETSK-  Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlıları, dün düzenledikleri ayrılık referandumunu kazandıklarını ilan ederken; kararın bağımsızlık mı, Rusya'ya bağlanmak mı anlamına geldiği belirsiz.

              
Avrupa Birliği yasadışı ilan ettiği referandumun ardından,  bugün alması beklenen kararlarla Rus şirketleri ve bireylerine karşı yaptırımlarını güçlendirmeye hazırlanıyor.
              
Bilinen oylama kurallarına uymadan yapılan referandumu düzenleyenler, yüzde 90 oranında Ukrayna'dan ayrılma yönünde oy çıktığını açıkladılar.
              
Referandum sürerken açıklama yapan bir ayrılıkçı lider,  bölgenin kendi devlet kurumlarını ve ordusunu kuracağını söyledi.
              
Bir başka ayrılıkçı ise, referandum sonucunun bölgenin geleceğini Ukrayna ile mi, bağımsız mı, yoksa Rusya ile birlikte mi gördüğünü belirleyeceğini söyledi.
              
Referandum, Ukrayna'nın istikrarını bozmakla suçladığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Çarşamba günü Ukrayna'daki ayrılıkçılara yaptığı oylamayı erteleme çağrısına rağmen gerçekleşti.
              
Putin'in bu girişimi, bölgedeki gerilimin yatışacağı yolundaki umutları kısa bir süre için güçlendirmişti.
Yeni Yaptırımlar
              
Batılı ülkeler, Mart ayında bir referandumun ardından Ukrayna'ya bağlı Kırım'ı ilhak eden Rusya'nın kararlı tavrı üzerine enerji, finansal hizmetler ve mühendislik gibi önemli alanlarda Rusya'ya karşı yaptırımlarını giderek ağırlaştıracaklarını açıklamışlardı.
              
AB diplomatları, enerji alanında faaliyet gösteren 14 isim ve iki Kırım şirketinin de AB yaptırımlar listesine dahil edilmesinin beklendiğini söylediler.
              
Ancak AB yaptırımları, şiddet bakımından ABD'nin uyguladıklarının oldukça gerisinde kalıyor.
              
Bazı Avrupa ülkeleri, Rusya'ya ağır ticari yaptırımlar  uygulama sonunda finansal krizden yeni kurtulmakta olan kendi ekonomilerinin zarar göreceğinden ve Rusya'nın misillemesine maruz kalacaklarından kaygılanıyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir