Rusya yanlıları, Ukrayna helikopterini düşürdü

Ukrayna, Rusya yanlısı grupların kontrolündeki Slavyansk'a operasyon başlattı. Rusya yanlıları, Ukrayna helikopterini düşürdü, bir pilot yaşamını yitirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DONETSK/SLAVYANSK - Ukrayna ordusu haftalardır Rusya yanlısı silahlı grupların kontrolünde olan doğudaki Slavyansk'ta operasyon başlattı. Rusya yanlıları, Ukrayna'ya ait bir helikopteri düşürdü. Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, pilotun öldüğünü doğruladı, ayrıca yaralılar bulunduğunu bildirdi. 

Slavyansk'ta Rusya yanlısı silahlı gruplara yönelik operasyon hakkında ilk resmi açıklama Ukrayna İçişleri Bakanı Avakov'dan geldi. Avakov, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Kramatorsk ve Slavyansk bölgesinde 9 kontrol noktasını ele geçirdiklerini belirtti. 

Slavyansk bölgesinin güvenlik güçlerince çembere alındığını kaydeden Avakov, operasyonda güvenlik güçlerine ağır silahlarla karşılık verildiğini, bir pilotun öldüğünü bildirdi. Avakov ayrıca, yaralılar bulunduğunu açıkladı. 

Rusya yanlısı gruplar, kent dışında iki helikopteri düşüdüklerini, bir pilotun öldüğünü, diğerini yakaladıklarını belirtmişti. 

Ukrayna askeri 1 kontrol noktasını ele geçirdi

Bu arada bölgedeki kontrol noktalarından biri, Ukrayna askerlerinin eline geçti. Burada en az 50 Ukrayna askeri ve 4 askeri araç bulunuyor. Ukrayna askerleri, bölgedeki gazetecileri çekim yapmalarına izin vermeden uzaklaştırdı. 

Merkeze giden yollar üzerindeki bazı kontrol noktalarında da Rusya yanlısı silahlı gruplar görülmüyor. Bu noktalar, terk edilmiş durumda. 

Kent merkezi sessiz

Slavyansk kent merkezinde sessizlik hakim. Sokaklarda kimse görülmüyor. 

Buna karşılık silahlı kişiler tarafından nisan başından bu yana işgal altında tutulan kamu binaları önünde ise ciddi bir hazırlık göze çarpıyor. 

Slavyansk kent merkezine giden yollarda ise haftalar önce kurulan birçok kontrol noktasından kente giriş ve çıkışlara izin verilmiyor. Kentteki televizyon vericilerinin de Ukrayna güvenlik güçlerinin eline geçtiği iddia ediliyor. 

Slavyansk nisandan beri Rusya yanlılarının elinde

Slavyansk, nisan ayı başından bu yana Rusya yanlısı silahlı grupların elinde bulunuyor. Bu grupların rehine olarak tuttuğu uluslararası gözlemcilerin de kentte tutulduğu biliniyor.

Slavyansk'taki operasyon haberi, Ukrayna Devlet Başkan Vekili Aleksandr Turçinov'un 18-25 yaş arası gençlerin zorunlu olarak askerliğe alınmasına ilişkin kararnameyi imzalamasından hemen sonra geldi. 

Turçinov, ülkenin doğusu ve güneyinde silahlı yasa dışı gruplar nedeniyle durumun kötüleştiğini belirtmiş, zorunlu askerliğin amacının "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin askeri hazırlığının artırılması ve desteklenmesi, Ukrayna' ya yönelik olası tehditlere karşı dengeli tepki vermesine yönelik ordunun yeteneklerinin artırılması" olduğunu belirtmişti. 

Turçinov, daha önce de doğudaki kamu binalarının işgali karşısında polisin tutumunu eleştirmiş, "çaresiz" kaldıklarını söylemişti.

Ukrayna'nın doğusundaki birçok kentte valilik, belediye binası, polis merkezi gibi binalar Rusya yanlısı silahlı grupların elinde bulunuyor. Son olarak, dün bölgenin önemli kentlerinden Donetsk'te savcılık binası, Rusya yanlısı gruplar tarafından ele geçirildi. Son dönemde bu tür eylemlerde polis ilk kez binayı vermemek için direndi ancak çıkan olaylar sonucu bina Rusya yanlılarının eline geçti.

Kiev yönetimi, bölgedeki olayların arkasında Rusya'nın olduğunu savunuyor, Rusya bu iddiayı reddediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir