Rusya, yaptırımlarla kendi ayağına kurşun sıkıyor!

Rusya’nın, 1 Ocak itibarıyla başlattığı Türkiye’ye yönelik yaptırımların, ülkedeki enflasyonu artırması ve halkın alım gücünü düşürmesi bekleniyor. Yaptırım kararının imzalanmasından bu yana domates fiyatları yüzde 16 salatalık fiyatları yüzde 14.3 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER - Yeni yılda Rusya tarafından Türkiye’ye uygulanan ambargoların, ülkede yeni bir enflasyon dalgası yaratarak, alım gücü düşen Rus halkını daha da zor durumda bırakması bekleniyor. Rusya hükümeti, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle Türkiye’den ithal edilen ve ağırlıklı meyve ve sebze ürünlerini hedef alan 17 çeşit ürünün alımını 1 Ocak 2016 itibarıyla durdurdu. Türkiye’ye yönelik yaptırım kararının Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 28 Kasım’da imzalanmasından bu yana domates fiyatları yüzde 16, salatalık fiyatları yüzde 14.3 yükseldi. 

Uzmanlar, Türkiye’ye uygulanan gıda ambargosunun enflasyon rakamlarına katkısının ise önümüzdeki dönemde 0.5 - 1 puan olabileceğini ifade ediyor. Uluslararası müşterilerini kaybeden ve bazı ürünlere erişimi engellenen Rusya’daki tarım işçilerinin de zarara uğrayacağı belirtiliyor. 

Rus ekonomisi için bir başka problem kaynağı enflasyon ise Rusya İstatistik Kurumunun (Rosstat) verilerine göre 2015’te 12.9 seviyesine yükseldi.Rus Alfa Bank yetkilileri, Rusya’da perakende fiyatlarının 2016’da yüzde 8 artacağı tahminini, Türkiye’ye yönelik yaptırımlar nedeniyle yüzde 10’a revize etti. Dünya Bankası da yayımladığı raporda, 2015’te yüzde 3.8 küçülen Rus ekonomisinin bu yıl da yüzde 0.7 küçüleceğini öngördü.

Söylemlerinde, geçtiğimiz yıllarda Batılı ülkeler ile Ukrayna’yı, şimdi de Türkiye’yi “hedef” gösteren Devlet Başkanı Putin’e özellikle milliyetçi kanattan destek artarken, Rusya’daki yaşam standartları konusunda ise olumsuz tahminler gelmeye devam ediyor. Dünya Bankası ve Rus hükümetine bağlı araştırma merkezi RANHIGS’e göre, resmi yoksulluk oranının Rusya’da bu yıl son 11 yılın en yüksek düzeyi olan yüzde 16’ya çıkması bekleniyor. Ülke nüfusunun yakın gelecekte çoğunluğu emekliler ve öğrenciler olmak üzere, yüzde 30-50’sinin yoksulluk şartlarında yaşayabileceği uyarısı yapılıyor. Rosstat tahminlerine göre de nüfusun gerçek ücret rakamları 2015’te yüzde 10,9 düştü. Uzmanlar, perakende fiyatlardaki artışın da eklenmesiyle ülkedeki alım gücünün daha da düşeceği uyarısında bulunuyor. cü azalmıştı.

Rusya'dan Türk üniversitelerine veto 

Diğer yandan Rusya Ulusal Araştırma Nükleer Araştırma Üniversitesi'nin (MEPhI), Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Ankara Üniversitesi ile yürüttüğü eğitimde işbirliği anlaşmalarını iptal ettiği bildirildi. 

Hacettepe ve İTÜ'nün anlaşmaları bilim eğitim ve sosyal alanlardaki iş birliğini kapsarken, Ankara Üniversitesi ile yapılan anlaşma ise eğitim ve Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santrallere yetişmiş insan gücü sağlamayı amaçlıyordu. Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Niyazi Meriç, iptalin ardından diğer ülkelerden gelen teklifleri değerlendireceklerini söyledi.

Mavi Akım için görüşmelere devam

Rusya’dan Türk Akım’ı ile ilgili yeni bir açıklama geldi. Rus enerji devi Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Türk Akımı’nın hükümetler arası ve devletler arası düzeyde görüşme maddesi olacağını söyledi. Miller, siyasi fikir ayrılıklarının Rusya ve Türkiye’nin enerji alanındaki projelerini etkilemeyeceğini, tarafl arın imzalanan kontratlar çerçevesinde çalıştıklarını belirtti. Miller yaptığı açıklamalarda, ‘Türk partnerlerimizle şu anda geçerli olan kontratlarımız temelinde çalışıyoruz. Sene sonuna kadar Türkiye-Rusya Üst Düzey Stratejik İşbirliği Konseyi olacak ve bu yüzden Türk Akımı hükümetler arası ve devletler arası düzeyde görüşme maddesi olacak’ ifadelerini kullandı. Miller, projenin çok kısa bir zamanda gerçekleşebileceğini, çünkü Türk Akımı’nın 940 kilometrelik uzunluğunun 660 kilometresinin eski Güney Akımı projesi olduğunu ve bu projenin tüm ön hazırlığının yapıldığını ifade etti. Rus haber ajansı Ria Novosti’de yer alan haberde Miller şunları söyledi: “Tabi ki her şey hükümetler arası sözleşmenin imzalanmasına bağlı. Projeye anlaşmanın tüm hukuki yükümlülükleri yerine getirildikten sonra başlayacağız.”