Rusya'da uçak düştü: 44 ölü, 8 mucize

Moskova'dan Petrozavodsk'a giden uçağın, Petrozavodsk havalimanına 2 kilometre mesafede bulunan bir otoyola sertçe iniş yapması sonucu 44 kişi hayatını kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA  - Rusya'nın kuzey kesiminde bir yolcu uçağının düşmesi sonucu 44 kişi öldü.

Rusya'nın kuzey kesiminde meydana gelen ve son belirlemelere göre 44 kişinin ölümüne yol açan uçak kazasına, kötü hava koşullarının yol açmış olabileceği bildirildi.

Rusya'nın kuzey kesimindeki Karelya bölgesinde yer alan Petrozavodsk kenti yakınında meydana gelen uçak kazasının, uçağın havalimanı yakınında bulunan otoyola sert ve kazalı iniş yapmasından kaynaklandığı bildirildi.

Rus Olağanüstü Haller Bakanlığının açıklamasını aktaran Rus haber ajansları, RussAir havayolu şirketine ait, 43 yolcu ve 5 mürettebat taşıyan Tupolev 134 tipi yolcu uçağının geceyarısından biraz önce Petrozavodsk havalimanının 2 kilometre yakınında bulunan bir otoyola sertçe iniş yapması sonucu uçağın bir kaç parçaya ayrıldığı ve alevler içinde kaldığını belirtti.

Cesetlerin otoyola saçıldığını kaydeden Interfax ajansının haberinde, Moskova'dan Petrozavodsk'a giden uçağın, iniş sırasında binalara çarpmasına ramak kaldığı kaydedildi.

Rus Olağanüstü Haller Bakanlığının sözcüsü Irina Andrianova RIA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, çoğu ağır olmak üzere 8 kişinin tedavi altına alındığını belirtti.

Kurtarma ekipleri, doktorlar ve güvenlik görevlilerinden oluşan yaklaşık 140 kişi kaza mahallinde çalışmalarını sürdürürken, 43 kişilik uçak yolcu listesi de bakanlığın internet sitesinde yayımlandı.

Petrozavodsk havalimanı müdürü Alexei Kouzmitski Rus Interfax ajansına yaptığı açıklamada, RussAir havayolu şirketine ait, 52 kişi taşıyan Tupolev 134 tipi yolcu uçağının inişe geçtiği sırada kalın bir sisin bölgeyi örtüğünü belirtti.

Haberde, ayrıca, uçağın iki karakutusunun bulunduğunu kaydetti.

2'si çoçuk 8 kişi kurtuldu

Bakanlığın internet sitesinde de yayımlanan yazılı açıklamada, 43 yolcu ve 9 mürettebatın bulunduğu uçağın düşmesi sonucu toplam 44 kişinin hayatını kaybettiğini ve hayatını kaybeden 4 kişinin Amerikan vatandaşı Rus olduğu belirtilerek, "Kazadan 8 kişi sağ olarak kurtuldu. Yaralılar arasında bulunan bir anne ile 9 ve 14 yaşındaki oğulları da Petrozavodsk'taki hastanede tedavi görüyorlar. Durumları ciddi" denildi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı Sözcüsü, kazada çocukların Oskana ismindeki annelerinin öldüğünü, 9 yaşındaki Anton Terekin ile 14 yaşındaki Anastassia Terekina'nın yaralılar listesinde bulunduğunu belirtti.

Bakanlık sözcüsü, kardeşlerin Petrozavodsk Hastanesinde tedavi altında olduğunu kaydetti.

9 kişilik mürettebattan sadece bir hostesin hayatta kaldığı belirtiliyor.

"Russia Today" televizyonuna konuşan bir görgü tanığı, "Ben enkazdan 3 kişiyi çıkardım. Biri kadındı. Size tam olarak söyleyemem ama bir erkekten daha hafifti. Karanlık olduğu için görmek son derece zordu. Sonra bir adam daha vardı o da benden daha zayıftı. Ben ve Baba Andrey, Sergey adındaki şişman bir kişiyi de taşıdık. Bize yardım eden üçüncü bir kişi daha vardı" dedi.

İsveç ve Danimarka vatandaşları da var

Uçak enkazından 2 kişiyi daha çıkararak taşıdıklarını söyleyen görgü tanığı, "Bir başka adam daha elini bana uzattı ama ona yardım edemedim çünkü uçakta patlamalar başlamıştı. Uçağın yakınına gidemiyordum çünkü her şey alevler altındaydı. Çok üzgünüm" ifadesini kullandı.

Acil Durumlar Bakanlığı tarafından yayımlanan kazada hayatını kaybedenlerin listesinde bir İsveç, bir Danimarka ve 2 Ukrayna vatandaşı bulunuyor. Hayatını kaybedenler arasında Rusya Premier Futbol Ligi hakemlerinden Vladimir Pettay da bulunuyor.

Rusya ve eski Sovyet Cumhuriyetleri dünyadaki en kötü hava güvenliğine sahip ülkeler listesinin başlarında yer alıyor. Uzmanlar buna gerekçe olarak uçakların son derece eski olmasını, pilotların yeterince eğitilmemesini ve hükümetin hava şirketlerine yönelik zayıf denetimini gerekçe gösteriyorlar.

Uluslararası Ulaştırma Derneği dün yayımladığı açıklamada, Rusya'nın son dönemde hava güvenliğini artırdığı ve Rusya'da 13 büyük havayolu şirketinin son 3 yılda herhangi bir kazasının bulunmadığına dikkat çekilmişti.

Kaza pilotaj hatası

Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan İvanov, ise Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, "İlk baştaki verilere göre pilot hatası son derece net. Kötü hava koşullarında pistin sağ tarafına yönelmiş. Sis altında son ana kadar pisti aramış, ancak bulamamış" dedi.

İvanov, 44 kişinin hayatını kaybettiği kazanın geçen yıl nisan ayında Polonya eski Devlet Başkanı Lech Kacynski ve beraberindeki heyetin ölümüne neden olan kazaya çok benzediğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir