Rusya'dan Polonya'ya 'füze kalkanı' uyarısı

General Nogovitsin, Polonya'nın ABD ile yaptığı füze kalkanı anlaşmasının ülkeyi saldırılara açık hale getirdiğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Aleksandır Nogovitsin, Polonya'nın ABD'nin füze kalkanını kabul ettiği anlaşmayla ülkeyi "saldırıya açık hale getirdiği" ve Rus askeri doktrininin bu gibi durumlarda nükleer silahların kullanımına izin verdiği uyarısında bulundu.

Nogovitsin, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin sorusu üzerine, "Polonya, bunların (füze kalkanı sistemleri) yerleştirilmesini kabul ederek, kendisini herhangi bir saldırıya karşı yüzde 100 açık hale getiriyor" dedi.

Rus General, Rus askeri doktrini yaptırımlarına atıfta bulunarak, "Bu yaptırımlar, eğer nükleer silahlara sahip ülkelerin müttefikleri bir şekilde onlara yardım ediyorsa, Rus nükleer silahlarının onlara karşı da kullanılması izni veriyor. Bunların arasında stratejik caydırıcılık unsurları da yer alıyor" dedi.

Nogovitsin, daha önce yaptığı açıklamada, Rusya'nın uyarılarını yineleyerek, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne füze kalkanı unsurları yerleştirilmesi halinde bunun belirsiz askeri karşılıkların verilmesine yol açabileceğini söylemişti.