Rusya'nın yanıtı sert oldu

Rusya'nın Suriye'ye "saldırı helikopteri sattığı" iddiasına Moskova'dan sert tepki

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




MOSKOVA - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton'ın gündeme getirdiği "Rusya, Suriye'ye saldırı helikopteri satıyor" yönündeki iddiayı reddederek, Washington'ı Orta Doğu'ya silah temini konusunda "çifte standartlı" politika izlemekle suçladı. Rus haber ajansları, Lavrov'un bugün İran'ın başkenti Tahran'daki temaslarının ardından gazetecilerin Suriye'ye saldırı silahları sağlandığına dair Amerikan iddiasını hatırlatması üzerine, "Biz şu anda çok daha önceden imzalanan ve ödemesi yapılan sözleşmeleri tamamlıyoruz. Bu sözleşmelerin tamamı hava savunma sistemleriyle ilgili" diye konuştu. Suriye veya başka bir ülkeye barışçıl gösteri yapan kişilere karşı kullanılabilecek saldırı silahları vermediklerini ifade eden Lavrov, "Bu konuda biz bölgeye genellikle isyan kontrol malzemeleri satan ABD'den farklıyız. Ama her nasılsa Amerikalılar bu durumu iyi bir şey olarak değerlendiriyorlar" ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan'ın en büyük silah tedarikçisi olan ABD geçen Cuma Bahreyn'e yeniden silah satışına başlayabileceklerini açıklamıştı. Clinton dün Washington'daki bir forumda yaptığı konuşmada, Moskova'nın Şam yönetimine verdiği silahların protestoculara karşı kullanılamayacağı teminatının gerçek olmadığı savunarak, "Rusya'dan Suriye'ye gönderilen saldırı helikopterlerinin orada olduğuna dair aldığımız son haberler endişelenmemize yol açtı" ifadesini kullanmıştı.

Pentagon Sözcüsü John Kirby de dün yaptığı açıklamada, "Esed rejiminin silahlı helikopterleri kendi halkına karşı kullandığını biliyoruz. Ancak Rusya'nın Suriye'ye yeni saldırı helikopterleri verdiğine dair bir bilgim yok" demişti. Rus askeri uzman Andrey Frolov Rus Haber Ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, "Sovyetler Birliği döneminde Suriye'ye çok sayıda saldırı helikopteri verildi. En son Rus helikopter teslimatı 1990'larda yapıldı. Yeni helikopter anlaşmasıyla ilgili bir bilgi yok. Bu daha önce verilen helikopterlerin tamiri ve modernizasyonu olabilir" dedi.

"Moscow Defense" askeri dergisinin editörü Mihail Barabanov da yaptığı açıklamada, Clinton'ın bahsettiği helikopterlerin Sovyetler birliği döneminde satılan ancak onarımları Rusya'da yapılan ''Mi-24'' veya ''Mi-17'' tipi helikopterler olabileceğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir