Rusya'ya bir uyarı da Merkel'den

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya'nın, belirli uluslararası sözleşmeleri ihlal etmesi durumunda sert reaksiyon gösterileceğini bilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ile başbakanlıkta yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya'ya karşı AB'nin seyahat ve vize kısıtlaması ile hesapların dondurulmasını kapsayan ikinci seviyedeki yaptırımları uyguladıklarını belirtti. Merkel, Kırım'daki ürünlerin dışında ekonomik yaptırım uygulanmadığını ifade etti. 

Bunun, Rusya ile ekonomik bağlantıların hala yapıldığı anlamına geldiğine işaret eden Merkel, bu konuda gerilimin artması yönünde değil, gerilimin azaltılması yönünde çalışıldığını kaydetti. 

''Rusya, belirli uluslararası sözleşmeleri ihlal edilmesi durumunda, sert reaksiyona hazır olduğumuzu bilmesi lazım. Herkesin ne yapmak istediğimizi bilmesi için bu önemli bir mesaj'' diyen Merkel, Avrupa'nın ABD ile ortak hareket edeceğinden emin olduğunu belirtti. 

Merkel, Kuzey Kore'nin nükleer tehdidinin aşılması gerektiğini belirterek, bu konuda görüşmeler yapılması konusunda ilerlemeler sağlanmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. 

Kore'nin 70 yıldan beri bölünmüş olduğunu, Almanya'nın da 40 yıl bölünmüş halde kaldığını hatırlatan Merkel, Almanya'nın Kore'nin birleşmesini desteklediğini belirtti. 

Bu konunun kapsamlı bir şekilde ele alındığını ifade eden Merkel, ''Yeniden ulusal birliğin tesis edilmesi için yardım etmemiz, görevimiz'' dedi. 

Ekonomik alanda da iki ülke arasında daha çok şeylerin yapılabileceğini vurgulayan Merkel, Avrupa ile Güney Kore arsında 2011 yılında serbest ticaret anlaşmasının imzalandığını ve Avrupa'dan Güney Kore'ye ihracatların önemli ölçüde arttığına dikkati çekti. 

Almanya'nın Güney Kore şirketlerine de açık olduğunu belirten Merkel, iki ülke arasında yarın inovasyon anlaşmasının imzalanacağından dolayı memnuniyetini dile getirdi. 

Güney Kore Devlet Başkanı Park da Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, bundan dolayı Ukrayna'daki gelişmeleri endişeyle izlediklerini belirtti. 

Park, Ukrayna'daki sorunu tarafların barışçıl bir şekilde çözmeleri gerektiğini kaydetti. 

Merkel ile Kuzey Kore'nin nükleer silaha sahip olmaması gerektiği yönünde hemfikir olduklarını ifade eden Park, Kuzey Kore'nin nükleer silahtan vazgeçmesi ve uluslararası topluma uyumunun teşvik edilmesi konularında birlikte çaba sarf edeceklerini belirtti. 

Almanya'ya Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 25. yıl dönümünde bu ziyareti gerçekleştirdiğine dikkati çeken Park, bölünmüşlükten duyulan acı tecrübeden dolayı Güney Kore ile Almanya arasında özel bir ilişki bulunduğunu belirtti. 

Almanya'nın birleşmesinin kendileri için örnek olduğunu ifade eden Park, Almanya ile bir çok alanda işbirliğini geliştirmek istediklerini kaydetti.